• Short title article: Vrijeme je

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik jučer se ponovno oglasio i izjavio kako je "vrijeme za raspad BiH".

- Pozitivan napredak koji je ostvarila BiH Bošnjaci su srušili rezolucijom o Srebrenici. Bećirović, Komšić i Konaković, kao i ostali bh. muslimani, upregli su sve resurse i snage da pokažu zašto Srbi s Bošnjacima ne mogu živjeti i da je jedina opcija miran razlaz. BiH koju oni predstavljaju je plod njihove mašte, ona ne postoji, prema tome i sve što oni rade nema nikakvog značaja ni za RS ni za BiH ako je ustavna i daytonska. Oni predstavljaju svoje politike, što opet nije od nekog značaja, jer njihov kapacitet za donošenje bilo kakvih odluka u BiH, pa i u Federaciji, je ravan nuli, kazao je Dodik, prenosi Avaz.

- Da je BiH država, to što oni rade bilo bi već kažnjeno. Međutim, BiH je silom sklepani projekt međunarodne zajednice. Prema tome, ništa što oni rade nema značaja ako ne postoji suglasnost predstavnika tri konstitutivna naroda - rekao je Dodik te dodao kako su "Bošnjaci izašli iz okvira Daytona i iz BiH svojim jednostranim akcijama".

- Mi smo shvatili poruke i uradili sve da omogućimo funkcioniranje RS u takvim uvjetima. Pokretanje rezolucije o Srebrenici u Glavnoj skupštini UN-a pokazuje da Bošnjaci ne žele biti u daytonskoj BiH, što je dovoljno jasan znak da se naši putevi razilaze po svim osnovama. Za građenje unitarističkog pokreta dobili su podršku nekoliko velikih i moćnih zemalja, koje sponzoriraju rezoluciju o Srebrenici kako bi bh. muslimanima isporučili njihovu državicu u kojoj neće biti Srba i Hrvata. Donošenje rezolucije o Srebrenici nespojivo je s nastavkom postojanja BiH, to trebaju znati svi koji podržavaju tako nešto, naglasio je. 

- RS ne pristaje da ostane u zajednici u kojoj bh.  muslimani žive za to da RS bude loše i čine sve da nam otežaju život. RS je opredijeljena za mir, stabilnost, razvoj i dobar život svih njenih građana. Mi ne želimo ništa tuđe i ne možemo živjeti s onima koji rade protiv nas. Vrijeme je da svatko krene svojim putem. Bh. muslimani su već krenuli - napisao je Dodik na društvenoj mreži X.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok