Legalno tržišta duhanskih proizvoda je od 2010. godine do 2020. palo za više od 56 posto, što za posljedicu ima ogromne gubitke u svim proračunima, upozoravaju ekonomski stručnjaci, predstavnici duhanske industrije kao i Uprave za neizravno oporezivanje (UNO).

Tako, recimo, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, u prvih sedam mjeseci ove godine po osnovu trošarina na duhan i duhanske prerađevine prikupljeno je 430 milijuna maraka manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok druge strane crno rapidno raste i postalo je najveći u Europi, piše Indikator.

Iz tog razloga, UNO BiH je u suradnji s Udruženjem ekonomista RS – SWOT pokrenula kampanju "Stop švercu" čiji je cilj suzbiti krijumčarenje cigareta u BiH, potaknuti usklađivanje poreznih nameta s tržištem da bi cijene legalnih cigareta bile manje.

U okviru ove kampanje, organizatori pozivaju građane da, ukoliko imaju informacije o krijumčarenju duhana i cigareta, to prijave na broj telefona 080 02 06 07. Svi pozivi su anonimni, a prijava, kako kažu u UNO BiH, već ima.

Ratko Kovačević, načelnik Odjela za komunikacije UNO BiH, rekao je kako je jako važno da građani ne moraju ostavljati nikakve podatke kada prijavljuju slučajeve prodaje duhana i duhanskih proizvoda bez trošarinske markice, odnosno na crno.

- Iz tog razloga ih i molimo da dostavljaju što konretnije informacije koje ćemo mi obraditi, izaći na teren i praktično oduzeti cigarete koje se nprodaju nelegalno na tržištu BiH, kazao je Kovačević.

On je objasnio da cigarete koje se prodaju bez trošarinskih markica ne plaća trošarina i PDV, a od tih sredstava se financiraju važne stvari u našoj državi, a to su prije svega zdravstvo, školstvo, putna infrastruktura, razna socijalna davanja i slično.

Govoreći o kampanji "Stop švercu", Kovačević je naveo kako ona već daje određene rezultate i da će šira javnost uskoro biti upoznata s njima.

Saša Grabovac izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT, podsjeća da udruženje na čijem je čelu već duže vremensko razdoblje upozorava na problem crnog tržišta.

-Upravo kampanja "Stop švercu" ima za cilj dodatno animirati najširu javnost i ukazati na posljedice crnog tržišta ali i sve institucije koje mogu pomoći da se to nelegalno tržište suzbije, naveo je Grabovac.

- Mi sad nažalost imamo situaciju da su svi na gubitku: država koja ubira manje prihoda, građani koji konzumiraju cigarete kojima se ne zna niti porijeklo niti sadržaj, proizvođači i distibuteri koji trpe velike gubitke, jer ne mogu da se nose s cijenama koje diktira crno tržište, kazao je Grabovac.

Kako kaže, cilj svake države jeste voditi brigu o zdravlju svojih građana i u tom smislu da radi na tome da se smanji broj pušača.

- Svakako se treba boriti protiv pušenja, ali povećanje trošarina nije dalo traženi rezultat, jer smo dobili nekontrolirano tržište ilegalnih jeftinih cigareta koje se mogu prodavati bilo gdje, čak i u blizini škola, što je recimo nemoguće u legalnom lancu prodaje, upozorava Grabovac.

Prema njegovim riječima zbog toga i ne čude podaci koji se mogu čuti da se broj pušača nije smanjio.

BiH predstavnici tri najveće duhanske kompanije u BiH: "Philip Morrisa" (PM), "British American Tobacca" (BAT) i "Japan Tobacca International" (JTI) podržavaju kampanju "Stop švercu" i upozoravaju da je udio crnog tržišta alarmantno porastao i znatno premašio 50 posto ukupnog tržišta.

U PM podsjećaju kako je duhanska industrija na ime neizravnih poreza i PDV-a u 2019. godini, uplatila oko milijardu KM što predstavlja 16 posto svih uplaćenih neizravnih poreza, te je pored plaćanja poreza, zaposlen znatan broj zaposlenika ćiji su su poslovi održavali i tijekom pandemije.

- U ovom je trenutku izuzetno važno da državne institucije i nadležne agencija, podrže legitimnu duhansku industriju, ističu u PM.

U JTI-u napominju kako izgubljeni novac je mogao višestruko koristiti građanima.

- Govorimo o izgubljenom novcu u vrijednosti 30 kilometara auto-puta, približno 1/3 mirovina ili 200 novih vrtića, samo u 2019. godini, ilustrativno navode u JTI-u uz konsatataciju da dodatno zabrinjava stanje u kojem je krijumčarenje cigaretama i duhanom, na koje nije plaćen porez, vidljiv na tržnicama i ulicama širom zemlje.

Dalje navode da policija svakodnevno otkriva i oduzima određene količine nelegalnih cigareta i duhana, najčešće u prtljažniku automobila, te su te akcije zaplijena veoma važne, ali one predstavljaju tek kap u moru ilegalne trgovine.

U JTI-u smatraju kako se treba pokrenuti sveobuhvatno djelovanje svih nadležnih institucija u radu na suzbijanju crnog tržišta i vraćanja novca u legalne tokove. Također pozivaju na formiranje Radne grupe na čelu sa Upravom za neizravno oporezivanje koja bi objedinila i koordinirala rad svih institucija nadležnih za suzbijanje krijumčarenja – SIPA, sve razine MUP-a, tužiteljstvava i inspekcijskih službi.

U BAT-u kažu da, s obzirom na veliko trošarinsko opterećenje, najveće u Europi prema kupovnoj snazi stanovništva, ilegalno tržište je očito postalo unosan biznis koji sve više istiskuje legalno tržište.

- Iz kuta poslovanja tu najviše trpi domaće gospodarctvo, a posebno proizvođač, distributeri i maloprodaja, što na kraju negativno utječe na sve zaposlene u BiH. Kada je u pitanju maloprodaja, zbog gubitaka na crnom tržištu, mogućnost novog zapošljavanja i povećanja plaća je gotovo nemoguća, štoviše, vrlo su moguća su otpuštanja zaposlenika, upozoravju u BAT-u.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok