Umro je Momčilo Krajišnik. Prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, koji je od Haškog tribunala za zločine počinjene tijekom rata u BiH osuđen na 20 godina zatvora, preminuo je noćas od posljedica koronavirusa.

- Obavještavamo javnost i medije da je jutros, u 06.00 sati u Klinici intenzivne medicine za nekirurške grane UKC RS, od posljedica infekcije novim koronavirusom preminuo Momčilo Krajišnik, prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske - priopćeno je iz UKC RS-a.

Krajšnik je bio jedan od osnivača Srpske demokratske stranke (SDS)a. Nakon prvih višestranačkih općih izbora u SR BiH izabran je za predsjednika Skupštine SR BiH.

Nakon rata bio je i član Predsjedništva BiH od 1996. do 1998.

Uhićen je 3. travnja 2000. u akciji francuskih komandosa u sastavu SFOR-a i pritvoren u zatvoru Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (Haaški tribunal) u Haagu. Optužen je za zločin protiv čovječnosti, etničko čišćenje i genocid u Bosni i Hercegovini, a 27. rujna je proglašen krivim za istrjebljenje, ubojstva, progone na rasnoj i vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje kao i za zločine protiv čovječnosti. Osuđen je na 27 godina zatvora. Haški tribunal mu je 17. ožujka 2009. smanjio kaznu na 20 godina zatvora. Pušten je na slobodu 30. kolovoza 2013. godine, poslije izdržavanja dvije trećine kazne.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok