Angažiranjem skupine stručnjaka iz različitih područja društvenog i političkog života Vlada Federacije BiH planira ispitati razloge zbog kojih je Bosna i Hercegovina postala plodno tlo za rađanje radikalnog ekstremizma - islamskog radikalizma.

Prije nekoliko mjeseci osnovana je interresorna radna skupina za akcijski plan za prevenciju i borbu protiv terorizma u Federaciji BiH jer se prevencija nasilnog ekstremizma i terorizma ne odnosi samo na policijske strukture već i na socijalnu zaštitu i zdravstvo, piše Večernji list BiH.

Angažiranje stručnjaka

Provedbom akcijskog plana planiraju se angažirati, kako piše u planu, “formalne i neformalne skupine mladih i volontera” u nastojanju da se spriječi nasilni ekstremizam i da se vrši suzbijanje radikalizacije, što je u većini društava ključno za uspješno provođenje preventivnih aktivnosti. Potencijalni zajednički projekti (vlada i civilni sektor) mogu uključivati i aktivnosti u ciljanim područjima koja promoviraju toleranciju, empatiju prema drugima i drugačijima, građansku participaciju, socioekonomski razvoj, javnu svijest o nasilnom ekstremizmu... Suočeni s povratnicima islamskih radikala sa sirijskog ratišta, ali sve većom migracijskom krizom koja je u Bosni i Hercegovini postala sigurnosni problem, Vlada Federacije BiH kroz spomenutu interresornu skupnu, kako piše u dokumentu u čijem smo posjedu, “istražit će mogućnosti financiranja kako bi uspostavila najprikladniji mehanizam za podršku projektima civilnog društva u ciljanim područjima i na zadanu temu, oslanjajući se na mreže i programe razvijene u lokalnim zajednicama od Međunarodne organizacije za migracije”. Smanjenje radikalizma i borba protiv terorizma uključit će i učinkovite kanale komunikacije koristeći lokalne medije, prepoznate lidere u zajednicama, vjerske autoritete, mlade aktiviste, javne osobe...

Vlada Federacije BiH nastojat će olakšati javni diskurs o toleranciji, osnažiti lokalne zajednice informacijama, razriješiti mitove i pružiti odgovore na različite probleme povezane s nasilnim ekstremizmom. Zanimljivo je poglavlje koje opisuje kako će se djeci po školama držati predavanja po ovom pitanju te se za takvo nešto planira provesti odgovarajuća obuka nastavnika. U sklopu tih aktivnosti planira se “izraditi kurikulum za drugi razred srednjih škola kojim bi se učenici upoznavali s etiologijom i fenomenologijom suvremenih sigurnosnih izazova koji ih okružuju, a sadržaji bi se realizirali na satovima razredništva. To se radi kako bi djeca jasno prepoznala štetne sadržaje na internetu, između ostaloga, i sadržaje ranog upozoravanja na nasilni ekstremizam i radikalizam.

Ovaj program, kako navode, razvile su vodeće svjetske organizacije koje se bave ovom tematikom pod pokroviteljstvom Googlea i Ministarstva obrazovanja SAD-a”. U objašnjenju stoji kako je početna točka kurikuluma besplatna edukativna interaktivna igra Interland koja djeci na njima pristupačan i zanimljiv način približava osnovne pojmove i principe sigurnosti i ponašanja u digitalnom svijetu.

Saznanja kroz igricu

Resursi koje koriste djeca u sklopu ovog programa ne zahtijevaju prijavljivanje i korištenje bilo kakvih osobnih podataka te mogu biti korišteni na svim platformama (mobitel, tablet, računalo). U nastavni plan i program uključeni su planovi lekcija za pet tema, s aktivnostima i radnim listovima koji su osmišljeni kako bi nadopunili Interland. “Napominjemo da program ne ovisi o obrazovnom i društvenom sustav i nije suprotstavljen postojećim nastavnim planovima, nego je komplementaran i dopunjujući”, navodi se u dokumentu Vlade Federacije BiH o kojemu su ministri nedavno raspravljali.•

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok