Zbog pripremanja izbornih prijevara u Brčkom su danas uhićene još dvije osobe.

Policija Brčko distrikta je pod nadzorom tamošnjeg Tužiteljstva u prethodnom razdoblju otvorila nekoliko predmeta zbog osnova sumnje na izvršenje krivičnih djela iz oblasti protiv slobode i prava čovjeka i građanina, povodom zaprimljenih prijava o postojanju nepravilnosti u procesima predstojećih lokalnih izbora.

Tim povodom po naredbi Osnovnog suda i pod nadzorom Tužiteljstva Brčko distrikta danas su nastavljene aktivnosti u vezi s nepravilnostima u izbornom procesu za predstojeće lokalne izbore.

Kako su naveli iz Policije Brčko distrikta, danas su izvršili pretrese 56-godišnjeg N. K. u Brčkom, jednog stambenog objekta i dva motorna vozila u njegovom vlasništvu, a izvršeni su i pretresi 67-godišnjeg R. B., stana i vozila u njegovom vlasništvu te prostorija stranke kojoj pripada.

"Obje osobe su lišene slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo pripremanja krivičnog djela u vezi s krivičnim djelom prijevare pri glasanju", precizirali su iz policije.

Uhićeni će nakon kriminalističke obrade uz izvješće o počinjenom krivičnom djelu biti predati Tužiteljstvu Brčko distrikta na daljnje procesuiranje.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, u policijskoj akciji su uhićeni Radoslav Bogićević i Nenad Kojić, zastupnici u Skupštini Brčko distrikta, koji se nalaze na listi Narodnog demokratskog pokreta (NDP) za predstojeće lokalne izbore.

Podsjetimo, u Brčko distiktu je kao osumnjičeni za prijevare u predizbornom procesu naveden tamošnji političar Pejo Mendeš koji je ranije uhićen i već se nalazi u pritvoru.

On je kadar Hrvatske seljačke stranke, zastupnik u Skupštini Brčko distrikta i nositelj liste za predstojeće lokalne izbore. Na teret mu se stavlja nezakonito prijavljivanje građana za glasovanje izvan BiH.

Nakon što je u suradnji s policijom Tužiteljstvo Brčko distrikta otkrilo krivotvorenje potpisa na prijavama za glasovanje te prikupilo dokaze o sumnji na trgovinu utjecajem i pripremanje krivičnog djela u pritvoru su završili još i Stojan Bavarčić, Jasmin Ravkić te Mato Gluhaković.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok