Iako su u hotelu Hills u Sarajevu osigurani više nego prihvatljivi epidemiološki uvjeti vezani za sprječavanje širenja koronavirusa, prizor s jučerašnje više prazne nego popunjene dvorane mogao je sugerirati kako su na dnevnome redu nevažne teme ili pak da postoji problem. Bilo da se radi o zaraženima koronavirusom ili pak “političkoj koroni”, piše Večernji list BiH.

A očito je problem u odnosima “partnera”, i to ponajprije unutar bošnjačkih vladajućih stranaka, koji su sada dodatno naglašeni raskolom unutar Stranke demokratske akcije (SDA). Dan ranije Zastupnički dom nije usvojio izvješće o izvršenju proračuna Vlade FBiH za 2019. godinu.

Izigrali dogovore

Od 98 zastupnika, samo ih je 36 glasovalo za usvajanje izvješća o proračunu. Već dulje se špekulira kako Vlada premijera Fadila Novalića više nema većinsku potporu u Parlamentu, a ovo glasovanje to je i potvrdilo. Vlada FBiH u svibnju ove godine usvojila je izvješće o izvršenju proračuna za 2019. godinu koji je uputila Parlamentu FBiH. Ipak, zastupnici ga nisu podržali. Trenutačni predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mladen Bošković rekao je kako je ova situacija dulje vrijeme realnost. 
“U ovome trenutku u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH jedini stabilni čimbenik parlamentarne većine jest HDZ BiH i HNS BiH, što dokazuje i nazočnost na nastavku 14. i na 15. sjednici Zastupničkog doma. Sve drugo, mogu slobodno reći, je nestabilno i bez jasnoga stava”, rekao je Bošković za Večernjak. Bošković predsjeda donjim domom federalnog Parlamenta zbog toga što je Mirsad Zaimović u izolaciji. 
Izvješće o izvršenju proračuna je dokument koji zastupnici prihvaćaju k znanju ili pak odbijaju prihvatiti, pa zapravo i ne postoji značaj te odluke, ali je više nego dobar indikator odnosa u FBiH. Predsjednik Marinko Čavara, koji je i federalni zastupnik, najveći problem u odnosima vidi upravo u nedosljednosti poteza vodeće bošnjačke stranke koja je poremetila odnose s partnerima, a napose s hrvatskom stranom. 
“Poznato je da je SDA srušio sve parlamentarne većine nezakonitim postavljanjima u Središnjem izbornom povjerenstvu, kao i kod niza drugih odluka provodeći samo svoje uskostranačke interese i rušeći postignute dogovore”, ocijenio je Čavara. On ističe kako je zabrinut stanjem u federalnome entitetu, a napose zbog toga što se podižu međunacionalne napetosti.

Ambicije oporbe

“Zabrinut sam odavno smjerom koji ide vodstvo SDA, a što postaje sve očiglednije i kroz istupe članova ove stranke. Žalosti me što se isključivanje pojedinih visokih stranačkih dužnosnika, kao i zataškavanja niza afera, nastoje prikriti podizanjem međunacionalnih napetosti, što jako šteti odnosima Hrvata i Bošnjaka”, dodao je Čavara. 
Predsjednik Kluba HDZ-a/HNS-a u Parlamentu Federacije Marijan Klaić rekao je kako se dulje razdoblje većina u Parlamentu sklapa od točke do točke, ovisno o odluci koja je na dnevnome redu, što najbolje govori o trenutačnome stanju u ovome entitetu. Posljednje osipanje SDA s javnim izlaskom Aljoše Čampare dodatno je poljuljalo poziciju ove stranke. Ovaj je dužnosnik i član vodstva Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Čak i da se kojim čudom sada stvore drugi politički uvjeti, prije svega, o izmjeni Izbornoga zakona BiH, na čemu inzistira hrvatska strana, praktički bi bilo nemoguće imenovati novu Vladu Federacije s postojećim partnerima. Fragmentiranje na bošnjačkoj političkoj sceni dodatno se ubrzava zbog približavanja lokalnih izbora te pozicioniranja pojedinih dužnosnika, ali i političkih opcija. Za nekoliko stranaka s bošnjačke ljevice, koje predvodi SDP, a okosnicu još čine Naša stranka i Narod i Pravda, glavni cilj je rušenje Stranke demokratske akcije iz vlasti. Snažna utakmica, po svemu sudeći, vodit će se za velike gradske sredine Sarajevo, Tuzlu i Zenicu. Iako se zbog Čamparine ruke doima kako oporba ima većinu, ne treba zanemariti snagu SDA, stranke koju većina njezinih bivših članova alternativno naziva “duboka država”.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok