Od ponoći je na snagu stupila odluka o tome da vozačima iz Bosne i Hercegovine, prilikom ulaska u Srbiju i još 33 europske države, uključujući Hrvatsku, zeleni karton nije potreban.

Ovaj papir neće trebati ni za ulazak u BiH vozačima iz Srbije i većine europskih država.

No, trebat će za vožnju kroz Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Tursku. Samo još s tim državama naša država, ali ni Europska unija, nema potpisan sporazum ove vrste, piše Radiosarajevo.ba.

Bosna i Hercegovina je postala potpisnica sporazuma “Podsistema registarske oznake” zajedno sa 33 zemlje članice EU, Švicarskom, Andorom, Linhenštajnom, Norveškom, Islandom i Srbijom.

Ova mjera stupila je na snagu od ponoći, u skladu s Odlukom Europske komisije 2020/1358 оd 28. rujna 2020. godine, o primjeni Direktive br. 2009/103/EZ Europskog parlamenta i Vijeća u odnosu na provjere osiguranja od građanskopravne odgovornosti u pogledu upotrebe motornih vozila koja se uobičajeno nalaze u BiH.

Zeleni karton, odnosno Zelena karta osiguranja, je međunarodna isprava kojom se potvrđuje posjedovanje osiguranja od autoodgovornosti.

Ovim obrascem dokazuje se da vozilo posjeduje osiguravajuće pokriće u tijeku njegove upotrebe u inozemstvu i eventualne štete koja se pričini upravljanjem vozilom.

BiH dugo nije mogla biti primljena u “Podstistem registraske oznake” jer je udio neregistriranih vozila na njenim prometnicama prelazio pet posto.

“Nakon višegodišnjih priprema i rada na uspostavljanju i ispunjavanju kriterija i određenih standarda prema europskoj zajednici osiguravača u Bruxellesu, Biro zelene karte u Bosni i Hercegovini je potpisao Multilateralni garantni sporazum kojim je Bosna i Hercegovina postala članica tzv. Podsistema registarske oznake”, priopćeno je iz organizacije “Biro ‘zelene karte’ BiH”.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok