U BiH je i danas zabilježen rekordni broj zaraženih koronavirusom. Naime, u posljednja 24 sata ukupno je 718 novozaraženih.

Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva, kazao je za Oslobođenje kako je situacija zabrinjavajuća jer građani ne poštuju mjere.

- Građani nose maske preko brade, grla, okupljaju se na nekakvim zabavama, koncertima, predizbornim skupovima, jednostavno opušteno žive. To ne smije biti tako, moraju biti svjesni situacije u kojoj se nalazimo. Sada nam dolaze hladniji dani, kada više vremena provodimo u zatvorenim prostorima. Ne smijemo se iznenaditi ako bude još veći broj zaraženih, a to će dodatno opteretiti zdravstveni sustav, toliko da je pitanje koliko ćemo moći izdržati, kazao je Mandić.

Ministar navodi kako je jedan od zaključaka Federalnog Kriznog stožera da će u predstojećem periodu, ako dođe do povećanja broja zaraženih, predložiti Civilnoj zaštiti proglašenje stanja prirodne nesreće na području Federacije.

- Sve je moguće u narednom periodu, pa i zatvaranje svih objekata, kao i policijski sat ako se ovako nastavimo ponašati. Cjepiva će nam najvjerojatnije biti dostupna tijekom iduće godine. Sada nam dolazi sezonska gripa, koja nosi slične simptome kao i koronavirus. Na početku su simptomi skoro isti. Vrlo teško ćemo ih moći razlikovati i zato ulazimo u neizvjestan period. Apeliram ponovo na epidemiološke mjere jer drugog oružja nemamo, nemamo cjepiva. Apeliramo na nošenje maski i držanje distance. Ne organizirati skupove To je jedini način da suzbijemo virus, zaključio je Mandić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok