Bosna i Hercegovina ulazi u završnicu predizborne kampanje i kandidatima i strankama ostaje još relativno malo vremena za pridobivanje birača, piše Večernji list BiH.

Kampanja se održava u specifičnim epidemiološkim uvjetima, a kako se stanje ne popravlja, politički subjekti gotovo su se u potpunosti okrenuli uličnim predstavljanjima građanima te društvenim mrežama i medijima kao kanalu prema biračkom tijelu. Na društvenim se mrežama, čini se, vodi i najprljavija kampanja gdje se ne biraju sredstva za diskreditaciju protukandidata. Borba se vodi u posebnim okolnostima i zbog činjenice da je mnogo kandidata zbog zaraze koronavirusom prisiljeno na izolaciju i težu komunikaciju s potencijalnim biračima. Čak se stranke i međusobno optužuju za nepoštivanje epidemioloških mjera i stvaranje klastera.

Ipak, predizborna kampanja privest će se kraju, a u završnoj fazi su i tehničke pripreme za sam izborni dan. Najavljene su posebne mjere na biračkim mjestima kako bi se na minimum svela mogućnost širenja zaraze. U svim mjestima gdje ima više biračkih mjesta u jednom objektu, poput škola, fakulteta, vatrogasnih domova i slično, mjerit će se temperatura biračima beskontaktnim toplomjerom na središnjem ulazu u objekt.

Međutim, sve veći problem postaje kompletiranje biračkih odbora jer zbog pogoršane epidemiološke situacije ima puno odustajanja.

Neki se uopće ne pojavljuju na obukama koje organiziraju lokalna općinska povjerenstva. Postoji strah da bi situacija do dana izbora mogla biti i lošija te da bi u nekim općinama birački odbori mogli biti nepotpuni.

Nakon mnogo prozivki Središnje izborno povjerenstvo BiH oglasilo se i vezano za način glasanja onih osoba koje na dan izbora budu u izolaciji zbog koronavirusa. SIP je usvojio dopune pravilnika o glasanju kojim je osobama koje su u izolaciji zbog koronavirusa omogućeno glasanje. Naime, osobe koje su u izolaciji, a nemaju akt nadležnog tijela ili medicinski nalaz, moći će glasati iz svojih domova uvidom i na osnovi izrečene mjere o izolaciji. Neki ukazuju kako bi problema moglo biti jer izdavanje rješenja o izolaciji kasni zbog velikog broja slučajeva pa mnogi građani dobiju rješenje nakon što je izolacija već istekla.

Tehnički problem je i s dopisnim glasanjem jer se iz pojedinih država ne dostavlja pošta u Bosnu i Hercegovinu.

Zbog potpune blokade poštanskog prometa iz Finske i Mađarske građani BiH koji su registrirani za glasanje poštom, po svemu sudeći, svoju omotnicu, odnosno svoj glas, prvo će slati u diplomatsko-konzularno predstavništvo BiH, a ne na adresu SIP-a kako je to do sada bio slučaj.

Tu omotnicu poslije bi DKP proslijedio SIP-u, a, osim Finske i Mađarske, postoje problemi s poštanskim pošiljkama i u Sloveniji, Slovačkoj, Poljskoj i Australiji. Ako pošta, odnosno glasovi poštom iz pojedinih zemalja ne stignu na vrijeme, i to nakon deset dana od dana završetka izbora u BiH, nije isključena mogućnost da se i ponovi glasanje u tim zemljama. Zbog svega ovoga SIP će vrlo vjerojatno morati mijenjati pravilnik o provedbi izbora.

U ovakvoj, više nego specifičnoj situaciji najmanje se priča o porukama koje šalju stranke i kandidati, a vezano za planove koje imaju ako osvoje vlast u određenoj općini ili gradu. S druge strane, ono zbog čega mnogi s pozornošću iščekuju rezultate lokalnih izbora jest činjenica da su oni obično pokazatelj popularnosti političkih opcija na županijskoj, entitetskoj i državnoj razini.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok