Građani 142 lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini, odnosno svi izuzev Mostara, izlaze danas na glasačka mjesta kako bi izabrali tko će ih predstavljati u općinskim i gradskim vijećima te tko će biti načelnici i gradonačelnici u iduće četiri godine.

Birališta za lokalne izbore otvaraju se u 7, a zatvaraju u 19 sati. Izbori se prvi put održavaju u uvjetima epidemije Covid-19, što je umnogome utjecalo na predizbornu kampanju, ali i na samu organizaciju izbornog procesa. Javlja Večernji list BiH.

Uz pokazivanje jednog od važećih bh. identifikacijskih dokumenata na biračkom mjestu birač dobiva kombinaciju glasačkih listića koja mu pripada i ostvaruje pravo na glasovanje. Kako tvrde iz Središnjeg izbornog povjerenstva, tajnost glasanja je osigurana na biračkom mjestu. Lokaciju svog biračkog mjesta birači mogu provjeriti na web stranici www.izbori.ba. Drugi način provjere je putem slanja SMS poruke na broj 091 12 12 12, poruka treba sadržavati samo JMB. Treći način provjere lokacije biračkog mjesta je da birač kontaktira općinski Centar za birački spisak ili pozove info linije SIP-a 033/251-331 ili 033/251-332.

Na ovim izborima biraju se 64 općinska vijeća u Federaciji BiH, 56 skupština općina u Republici Srpskoj, 120 načelnika općina u BiH, 14 gradskih vijeća u FBiH, sedam skupština gradova u RS, 22 gradonačelnika u BiH i Skupština Brčko distrikta BiH. Zagarantirana mjesta za pripadnike nacionalnih manjina predviđena su u 21 općini za 23 kandidata. Prvi put na Lokalnim izborima u BiH, gradonačelnik Grada Istočno Sarajevo se bira neposredno sukladno izmjenama Izbornog zakona RS. Osim 142 načelnika/gradonačelnika, na lokalnim izborima bira se i 3.142 vijećnika/odbornika, od čega 23 predstavnika nacionalnih manjina. Prema službenim podacima, na izborima sudjeluju 543 politička subjekta - 129 političkih stranaka, 262 neovisna kandidata, 72 koalicije, devet lista neovisnih kandidata, 71 neovisni kandidat za nacionalne manjine. Ovjereno je ukupno 30.809 kandidata, od čega 425 kandidata za nečelnike/gradonačelnike, 30.188 kandidata za općinska vijeća odnosno skupštine općina ili gradska vijeća odnosno skupštine grada i skupštinu Brčko Distrikta BiH, te 196 kandidata predstavnika nacionalnih manjina.

Zanimljivo je da se u nekim lokalnim zajednicama glasuje samo za jednog kandidata za načelnika, odnosno gradonačelnika pa ne postoji ni neizvjesnost koja obično prati izbore. Takav je slučaj na izborima za načelnike Domaljevac - Šamca, Orašja, Teočaka, Mrkonjić Grada, Jezera, Olova, Gruda, Ravnog i Usore. Točan broj građana koji imaju pravo glasa teško je utvrditi, jer svi oni koji napune 18 godina do dana izbora mogu iskoristiti biračko pravo. Ipak, prema Središnjem biračkom popisu na dan 1. listopada upisano je ukupno 3.283.380 birača i to: broj redovnih birača je 3.141.257; broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasaju u odsutnosti 7.925; broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasaju osobno 14.059; broj birača koji glasuju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH 704; broj birača koji glasuju putem pošte 102.377 i 17.058 birača je upisano da glasa putom mobilnog tima, koji ne uključuju mobilne timove za osobe koje su u izolaciju zbog koronavirusa i koji će biračko pravo ostvariti preko posebnih mobilnih timova.

Ukupno u BiH je formirano 5.759 biračkih mjesta uključujući i 388 mobilnih timova. To su redoviti mobilni timovi ne oni posebni COVID-19 mobilni timovi, o čemu će SIP, navodno, informaciju dati nakon izbora. Po jedno biračko mjesto na dan izbora bit će otvoreno u Veleposlanstvu BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, Veleposlanstvu BiH u Oslu, Veleposlanstvu BiH u Beogradu i Generalnom konzulatu BiH u Čikagu.

Međunarodne organizacije u BiH pozvale su građane da iskoriste svoje biračko pravo. Veleposlanici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) i šefovi vodećih međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini, u zajedničkoj izjavi pozivali su SIP da nastavi aktivnosti na odgovoran i transparentan način, organizacijom izbornog procesa u najboljem mogućem redu, pravovremenim odgovaranjem na navode o izbornim prevarama te provedbom izbornih rezultata.

Pozvali su sve institucije, političke subjekte i njihove predstavnike, kao i birače, da se ponašaju odgovorno i osiguraju integritet i transparentnost izbornog procesa, koji mora da se provede u mirnom okruženju, sukladno važećim zakonskim aktima i međunarodnim standardima. Općinska izborna povjerenstva i članove biračkih odbora pozvali su da svoje dužnosti obavljaju profesionalno i s integritetom te da se političke stranke suzdrže od pritiska na članove općinskih izbornih povjerenstava i ne pokušavaju utjecati na njihovu neovisnost.

Rezultati izbora očekuju se već večeras kasno, odnosno u ponedjeljak ujutro. Pretpostavlja se da će veće stranke i lokalna izborna povjerenstva priopćiti rezultate brže nego SIP. Takva je barem dosadašnja praksa.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok