Udruga poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) podržava pridržavanje svih naredbi Federalnog i kriznih stožera županijskih ministarstava zdravstva radi očuvanja života i zdravlja građana i spriječavanja širenja koronavirusa.

- Međutim, u primjeni naredbi kriznih stožera članice UPFBiH susreću se sa nizom problema, jer je značajan dio odredbi u naredbama koje se odnose na poslodavce neprovodiv, neprecizan i nejasan. To je za posljedicu imalo da različiti inspekcijski organi različito tumače naredbe - navodi Udruga u priopćenju za javnost.

Zbog toga, kako se nadalje navodi, UPFBiH traži, ili hitne izmjene spornih odredbi u naredbama, ili dodatna uputstva s ciljem njihove provodivosti, kako bi naredbe proizvele pozitivan efekat, u smislu zaštite života i zdravlja građana.

U vezi s tim, UPFBiH je uputilo urgenciju kriznim stožerima Federalnog ministarstva zdravstva i Ministarstva zdravstva Sarajevske županije za hitnu izmjenu ili jasno tumačenje naredbi koje se odnose na mjere vezane za spriječavanje širenja pandemije koronavirusa, propisanim početkom studenoga, "a koje su napravile pravni kaos u provedbi i primjeni".

UPFBiH smatra da naredbama ova dva krizna stožera nije jasno definirano što je 'okupljanje osoba' i što znači 'zatvoreni prostor', te traži da se hitno da' tumačenje ili uputstvo za primjenu naredbe u kojem će jasno i precizno biti definirano da se okupljanjem ne smatra rad radnika u poslovnim subjektima.

Stava su da će se na ovaj način spriječiti različito tumačenje od inspektora.

- Također, u praksi se javlja problem različitog tumačenja 'zatvorenog prostora', a da bi se to izbjeglo potrebno je donijeti uputstvo prema kojemu se zatvoreni prostor ne odnosi na radne prostorije, urede, poslovne pogone, kompanije i druge prostore za obavljanje registrirane djelatnosti - navode iz UPFBiH.

Istovremeno upozoravaju da se u naredbama koriste pojmovi koji nemaju uporište u zakonskoj regulativi, što otvara pitanje na koga se zapravo odnose naredbe.

- Tako se u naredbama koriste pojmovi 'pravni subjekti', 'mali obrti', 'gradski prijevoznici' i sl. koji nisu definirani pozitivnim pravnim aktima u FBiH - preciziraju.

Iz UPFBiH predlažu i izmjenu dijela Naredbe Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Sarajevske županije na način da se ne utvrđuje maksimalan broj osoba koje istovremeno mogu boraviti u zatvorenom prostoru, nego da se definira broj osoba po kvadratnom metru na način da na 10 metara kvadratnih može biti jedna osoba, navodi se u priopćenju.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com