Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, u intervjuu za Dnevni avaz, između ostalog, odgovorio je i na pitanje je li točno da mu je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, obećao treći entitet, kako je to nedavno izjavio Milorad Dodik, čelnik SNSD-a, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Čović je komentirao i reakcije na njegov govor u Vijeću sigurnosti UN-a, pismo koje je uputio visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku, posljednji sastanak s Dodikom u Mostaru…

“U ponedjeljak sam u Mostaru imao sastanak s gospodinom Fahrudinom Radončićem, prošli tjedan u Sarajevu s gospodinom Bakirom Izetbegovićem. Nastavaka tih razgovora je bio jučer s gospodinom Dodikom i izaslanstvom SNSD-a. Iskoristili smo priliku i za razgovor o temama poput NATO povjerenstva, koje je za hrvatske dužnosnike osobit prioritet, upravo zbog koordinacije pitanja za suradnju s NATO-om. Posebno smo istaknuli Lokalne izbore u Gradu Mostaru do kojih je ostalo manje od 20 dana.

Stajališta smo da Mostar, kao uistinu multikulturalan grad, može poslužiti kao primjer drugim sredinama u BiH. Zato je prevažno da izborni proces bude do kraja transparentan i da se vode korektne kampanje s fokusom na konkretne politike, kako bismo se nakon izbora mogli usredotočiti na razvoj Mostara. SNSD smo upoznali i s našom ambicijom za gradonačelničko mjesto.

Vjerujem, kada je Mostar u pitanju da svi razumijemo važnost ovoga trenutka. Izbori u Mostaru prilika su da pokažemo demokratsku zrelost i iskorak. Međunarodni predstavnici upravo su po pitanju Mostara iskazali zadovoljstvo, jer se nakon 12 godina održavaju izbori. Vrijeme je da i ovaj grad pokaže svoju snagu na nadolazećim izborima. Snagu koja će u idućem razdoblju iznijeti zajedno s političkim partnerima sve važne i bitne promjene koje nas čekaju. Kako u Mostaru, tako i u BiH”, kaže Čović.

Kada je u pitanju pismo upućeno Inzku, ističe da nam je „potrebno precizno komuniciranje o kompleksnoj stvarnosti BiH, a sve kako bismo prepoznali i priznali probleme koji ugrožavaju razvoj BiH i unutarnje odnose“.

“Istaknuo sam kako se nosimo s brojnim izazovima koji su često zanemareni te sam ukazao na ozbiljne propuste u iznošenja stavova o stanju u BiH. Nitko, ni domaći ni međunarodni predstavnici ne mogu si uzimati za pravo prikazivati nepotpune i iskrivljene istine o situacije u našoj domovini. Vrijeme kada se institucionalno i ustavno nasilje nad Hrvatima moglo prikrivati je prošlo. Diskriminacija, preglasavanje, eliminacija iz vlasti, majorizacija i negiranje identiteta hrvatskoga naroda nemaju mjesta ni u sadašnjosti ni budućnosti BiH. To treba jasno reći. Pozvao sam u pismu visokog predstavnika na pojačan dijalog. Uvjeren sam da možemo dati znatan doprinos miru, stabilnosti i euroatlantskoj perspektivi BiH” kaže Čović.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok