Dok se u svijetu već počinju cijepiti protiv koronavirusa, Bosna i Hercegovina, kako stvari stoje, ne može ni do cjepiva za gripu za sve one koji se žele cijepiti.

Naime, Sanofi Pasteur, proizvođač cjepiva za gripu Vaxigrip Tetra, ranije je otkazao dogovoreno cjepivo za tržište BiH. Kako doznaje Večernji list, radi se o 12 tisuća doza cjepiva koje je BiH već kupila, piše Večernji list BiH.

Ogorčenje bh. farmaceuta

- S njihove strane pismeno je bila potvrđena isporuka ovog lijeka za tržište BiH, koji je kupljen još ranije i nismo mogli vjerovati da će se taj proizvođač ovako ponijeti prema ovoj zemlji. Jasno je da razlozi za takvu odluku leže u činjenici da su odlučili već proizvedene doze preusmjeriti na njima unosnije tržište EU-a, odnosno bogatijim zemljama od BiH jer je i navedeno da 12 tisuća doza cjepiva koje je kupila BiH preusmjeravaju u zemlje nepoznatog podrijetla - ogorčen je farmaceut iz jedne veće, privatne ljekarne u BiH. Pita se koliko će života ovim činom biti dovedeno u pitanje. - Za ovu sezonu još se u proljeće od proizvođača tražila ponuda te je ovlaštena farmaceutska tvrtka, u ovom slučaju Pharma Maac BiH, službeno naručila puno veće količine ovog lijeka jer smo u BiH bili svjesni da će situacija s globalnom pandemijom utjecati na porast potražnje. Isporučena narudžba bila je značajno manja od tražene i tako su ljekarne dobile “mrvice”, a ovim posljednjim potezom proizvođača, kada su za BiH rezervirane doze preusmjerili u druge zemlje, otkazana je nekim privatnim ljekarnama čak i kompletna narudžba. Ovo je samo pokazatelj kako “veliki igrači” gledaju i na BiH i pitanje je uopće što očekivati od cjepiva za koronavirus, ako se prema nama odnose ovako kad je cjepivo protiv gripe u pitanju - priča nam sugovornik. Mnoge ljekarne razočarane su ovim činom, a ovlašteni farmaceuti ističu da su učinili sve što je u njihovoj moći da cjepivo stigne u BiH. U dopisu koji je ovlašteni uvoznik cjepiva naveo stoji, između ostalog: - Mi, nažalost, ne proizvodimo lijek i ne možemo odlučivati o njegovoj sudbini, tj. ne možemo utjecati na odluku proizvođača koje mu je tržište manje ili više važno. Svatko je gospodar svojih poslovnih odluka i poslovne etike koja leži iza njih - naveli su.

Preporuke organizacija

Ipak, teško da će na ovom ostati. Sugovornik za Večernji list kaže i da se razmatraju i tužbe koje bi išle i do najviših europskih instancija. Argumenata za taj čin ima, osobito zbog činjenice da se navrijeme zatražila veća količina cjepiva, a neki će sada ostati uskraćeni za taj lijek. Podsjetimo, županijski zavodi u FBiH svake godine naruče između 30 i 40 tisuća doza cjepiva protiv sezonske gripe, međutim, ovo je izvanredna godina kad je veća i potražnja. RS je nabavio 25 tisuća doza. Cjepivo koje je BiH naručila, a koje na kraju neće doći u zatraženim dozama, odgovara preporuci Svjetske zdravstvene organizacije i Europske unije te, nažalost, nema alternativu u odnosu na cjepiva protiv koronavirusa o kojima se govori, gdje će izbor biti raznolik.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok