Čak trećina radnika u Bosni i Hercegovini strahuje od gubitka posla, pokazalo je veliko regionalno istraživanje portala "MojPosao.ba" i partnerskih straica "Poslovni Infostud" (Srbija), "MojPosao.net" (Hrvatska), "Vrabotuvanje.com" (Makedonija) i "Deloglasnik.si" (Slovenija).

Od gubitka posla najviše strahuju radnici u Hrvatskoj - njih 36 posto, te Srbiji 34 posto.

U istraživanju je sudjelovalo više od 5.000 ispitanika iz pet zemalja regije, od kojih je što se tiče bh. ispitanika 63% nezaposlenih, 33% zaposlenih i 4% onih koji se i dalje školuju.

Na pitanje žele li promijeniti posao u narednih godinu dana, čak 76% ispitanika iz BiH odgovorilo je potvrdno, što je za 14% više u odnosu na regionalno istraživanje od prošle godine, pišu Nezavisne novine.

"Kada bi mogli birati idealnog poslodavca i ove godine je najviše ispitanika iz BiH izabralo stranog vlasnika 40%, a za državne institucije se odlučilo 25% ispitanika. Ispitanici više i visoke stručne spreme u najvećoj bi mjeri radili u stranim privatnim tvrtkama, dok oni sa srednjom stručnom spremom preferiraju državne institucije", navodi se u rezultatima istraživanja.

Istraživanje je također pokazalo da se s pozicijom u kompaniji mijenja i preferencija zaposlenika o željenom tipu vlasništva - niže pozicionirani ispitanici preferiraju državnu službu, dok oni na višim položajima favoriziraju strane private poslodavce, ali i mogućnost otvaranja vlastite kompanije.

Koliku plaću očekuju?

Bh. građani bi bili zadovoljni s prosječnom plaćom od 1.600 maraka, Hrvati sa 2.200 KM, građani Srbije s 1.200 KM, Makedonije 1.000 KM dok je prosječna željena plaća kod Slovenaca 2.500 KM.

"Najnižu plaću očekuju nezaposleni ispitanici i to u prosjeku 1.385KM, željena prosječna plaća za zaposlene je 1.925KM, dok su ispitanici koji se još školuju idealnu prosječnu plaću zamislili u iznosu od 1.660 KM", navodi se u rezultatima istraživanja, koje je objavio portal "MojPosao.ba".

Zanimljiv podatak je da muškarci u BiH očekuju za gotovo 400 maraka veću plaću nego žene.

Strah za radno mjesto

Trećina zaposlenih ispitanika iz BiH (33%) strahuje da bi mogli ostati bez posla u naredom razdoblju zog krize izazvane pandemijom. Ista je situacija u cijeloj regiji gdje isti postotak ispitanika ima isti strah.

Nadalje, 37% ispitanika iz BiH, koje najvećim dijelom čine nezaposlene osobe koje aktivno traže posao u BiH i regiji, je od izbijanja pandemije u nekom trenutku ostalo bez posla. Hrvatska, Slovenija i Makedonija prate BiH s postotkom od 36%, dok je u Srbiji postotak najniži i iznosi 29%.

Usprkos ovome, većina ispitanika u regiji smatra da je poslodavac adekvatno reagirao na izbijanje pandemije.

Kao odličnu reakciju svog poslodavca ocijenilo je 28% ispitanika iz BiH, njih 47% reklo je da je reakcija bila dobra, ali da je moglo bolje, dok 25 % ispitanika nije zadovoljno s reakcijom poslodavca.

"Zanimljivo, ispitanici kojima je (bio) omogućen rad od kuće u pravilu su bolje ocjenjivali snalažljivost poslodavca tijekom pandemije, a najlošije rezultate su ostvarili poslodavci koji radnicima nisu omogućili rad od kuće, iako im je priroda posla kojim se bave to dozvoljavala", pokazalo je istraživanje.

Rad od kuće nije omogućen za više od 54 % ispitanika iz regije, a glavni razlog za to je jer priroda posla to ne dozvoljava. Za 35 % ispitanika odobren je ovaj način rada, dok je 11 % ispitanika moralo ići na svoje radno mjesto, iako se mogao organizirati rad od kuće.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com