Povodom 25. godišnjice od potpisivanja Daytonskog sporazuma u sarajevskoj Vijećnici je upriličena svečana ceremonija kojoj nazoče brojne važne osobe.

Visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko je kazao kako je tek Daytonski sporazum donio mir u našoj državi te naglasio kako je on itekako dragocjen.

"Koliko je dragocjen vidimo kada pogledamo razna krizna žarišta u svijetu, ali i brojne izbjegličke krize koje osjećamo i u BiH. Zahvaljujem svima koji su doprinijeli ovome, a posebno političarima u BiH koji su radili na miru bez obzira na političke sukobe i nesuglasice kao i međunarodnoj zajednici i mojim kolegama koji su zajedno s nama radili na izgradnji BiH", kazao je Inzko.

Dayton je omogućio mir i jedinstvenu BiH, smatra Inzko te dodaje kako je poslije tog potpisivanja dobila mir i posebno unuitarnje uređenje sa entitetima i županijama.

"Dobili smo jednu BiH u kojoj ima mjesta za sve, a kao što znate kada čeljad nisu bijesna ni kuća nije tijesna. Mir je samo početak, treba da zajedno BiH gradimo dalje i tu smo svi da to učinimo", poručio je.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok