Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narančasto upozorenje zbog jakih olujnih udara juga u većem dijelu Bosne i Hercegovine.

Upozorenje je izdano za ponedjeljak od 12 do 24 sati. Očekuju se udari juga između 60 i 80 kilometara na sat, lokalno oko ili iznad 90 kilometara na sat, navode iz FHMZ.

Na ovu pojavu upozorio je ranije meteorolog Nedim Sladić.

“Udari južnog vjetra koje modeli simuliraju već danima za početak tjedna su zaista impresivni, i ne tako često viđeni na prostoru Bosne i Hercegovine. Razlog jakom, na udare često olujnom i orkanskom južnom vjetru tijekom većeg dijela ponedjeljka bit će duboka dolina sa zapada kontinenta s prizemnim centrom ciklone nad Velikom Britanijom, a koja je produbljena sve do zapadnih obala Mediterana. Tako da će se BiH naći na razgraničenju ova dva sustava u kojima su izobare, odnosno područja koja imaju isti zračni pritisak, prilično zgusnute”, objavio je Sladić na Facebooku, prenosi Avaz.

“Udari vjetra na njemačkom ICON modelu su doista impozantni. U većem dijelu Bosne i Hercegovine se tijekom ponedjeljka sigurno očekuje jako do olujno, povremeno i orkansko jugo, brzine od 70 do 100, lokalno i do 120 kilometra na sat, a na najvišim planinama često i preko 150 kilometara na sat. ICON je iscrtao u Dinardima nevjerojatna 222 kilometra na sat! Srećom, ucrtano područje se nalazi na nadmorskoj visini iznad 2.000 metara nadmorske visine”, pojasnio je Sladić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok