Koliko god se cijela 2020. godina činila kao beskrajan dan, i njoj je jednom morao doći kraj. U noći s četvrtka na petak svečano je ispraćamo. Uz crna i bijela vina, šampanjac, sokove... krenut će zdravica uz želju da sve bude bolje u 2021. godini, piše Večernji list BiH.

- Ne znam može li se ponoviti sve kao u 2020. Ranije se govorilo od goreg može gore, ali ovo je, nadam se, vrhunac. U 2019. u Sarajevu smo nosili maske zbog onečišćenog zraka pa nas se uvjeravalo da će se naći neko rješenje i da neće biti potrebne u 2020., a onda se dogodilo da nam trebaju dvostruke. Tako da, više ništa ne prognoziram, a nadam se najboljem - govori nam Denis koji s obitelji odmor provodi na Jahorini.

Pobijedit ćemo pandemiju

Pozitivne misli, nakon godine obilježene pandemijom i potresima, potrebne su nam u ovim slavljeničkim, ali i idućim danima, što savjetuju i stručnjaci.

- Ova je godina teška i za najčvršće među nama. Takoreći, počela je s traumom. Treba biti pozitivan, a ne potonuti u crnilo. Nova godina je simbol novog početka pa zašto ne vjerovati da će biti bolje, zašto ne vjerovati da ćemo pobijediti pandemiju, zašto ne vjerovati da će se tlo prestati tresti? Samo uz takvo razmišljanje, i uz nastojanje da živimo što normalnije, možemo se osjećati bolje - riječi su poznatog psihijatra Igora Filipčića.

Upravo to je način borbe sa svim nelagodama oko nas. Kroz ova dva dana, bez pretjerivanja, oduška se može dati uz druženje s obitelji i prijateljima, ugodne razgovore, hranu i piće i bijeg od problema, ali s jasnim stavom suočavanja s istima u idućoj godini i pobjedi nad njima.

Što se tiče mjera, okupljanja unutra i na otvorenom ograničena su na 30 ljudi, poslije 2300 sata je zabrana kretanja do 5 sati ujutro i mjere će se oštrije provoditi, osobito zbog činjenice da je novogodišnja noć ranijih godina bilježila i nesreće, a neke od njih su, nažalost, završavale tragično.

U moru informacija kako provesti jedan od čudnih prijelaza u novo ljeto, specijalizirani blagdanski portali dali su 15 savjeta za savršen doček Nove godine i provod u prvim danima 2021. Među njima navodi se organiziranje ranog dočeka na otvorenom pa da se prije ponoći dođe kući, gledanje filmova s novogodišnjim temama, šetnjom tijekom dočeka i dan kasnije, razgovor s voljenima jer barem danas postoje sredstva komunikacije koja to omogućuju, a tu su i gledanje novogodišnjeg programa koji uključuje i ranije snimljeni doček Nove godine.

Modificirano ‘staro normalno’

Stare kuće, vikendice, konobe... bit će mjesta dobrih zabava. Oni koji su na Blidinju nadaju se snijegu, ali...

- Pratimo norvešku prognozu i čini se da će biti mirna večer, što nije loše zbog vatrometa koji planiramo. Međutim, Norvežani kroz sve dane nakon dočeka najavljuju snijeg, a u nedjelju planiramo natrag pa se nadamo da ćemo vidjeti novi snijeg - priča nam Marko koji je s ekipom već u srijedu otišao u hercegovačke Alpe.

Kako god bilo, ne dopustite da vam bilo što pokvari kraj godine i dolazak nove, osobito nakon svih poteškoća i problema s kojima smo se susretali nakon proglašenja globalne pandemije u ožujku 2020. godine. Naravno da s novom godinom neće preko noći nestati svi problemi, prestati pandemija i slične nedaće, ali nada da bi se čovječanstvo moglo vratiti na “staro normalno” postoji.

Ipak, povratak i na taj model mora biti modificiran jer vidjeli smo snagu odgovornosti i solidarnosti u teškoj 2020., a upravo ona mora biti prisutna i u budućnosti kako bi se svijet lakše izborio sa svim problemima koji su ga zadesili. U ponoć, kada budete bližnjima čestitali dolazak nove godine, bilo uživo ili pozivom i porukom, neka to bude iskreno, od srca.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok