Bakir Izetbegović, lider SDA jučer se obratio javnosti nakon sjednice Predsjedništva SDA u Banjoj Luci, i prokomentirao devet zaključaka SDA.

Prvi zaključak, kako je rekao, se odnosi na to kako je BiH prešla dug put stabilizacije i normalizacije stanja u državi. Kazao je da ne možemo biti zadovoljni, ali možemo reći da uživamo mir, i da se standard popravlja.

“Politika SNSD je počela padom Travanjskog paketa i da nije bilo takve politike ovdje bi se bolje živjelo. To je remetilačka politika koja je stalno pravila problem. Imali bi bolji standard i manje bi mladi odlazili”, istaknuo je.

Pozvao je visokog predstavnika da prati događaje, jer, kako je rekao, njegova je obveza da prati dnevno i reakcije na ovakva stanja kakva živimo.

“Njegova neodlučnost i šutnja dodatno ohrabruje secesionističke politike i da se može doći do destabilizacije zemlje, ali i regije. Ukoliko OHR ne zaštiti svoje posljednje odluke koje se odnose na zabranu negiranja genocida, Predsjedništvo SDA će zadužiti ovlaštene podnositelje da podnesu apelaciju Ustavnom sudu BiH, u smislu povrede Ustava BiH“, kazao je, prenosi N1.

Istaknuo je da traže od Tužiteljstva BiH da u skladu sa svojim nadležnostima i zakonskom obveznom reagira na svaki pokušaj nasrtaja na ustavno-pravni poredak BiH, koji se nagovještava.

“Donijeli smo i zaključak, u odnosu na Federalni parlament, da se požuri s donošenjem prijedloga zakona i izmjena zakona doprinosa i pratećim zakonima, dakle da se smanje doprinosi kako bi se stvorio prostor za donošenje uredbe od strane Vlade Federacije kojom bi se s 406 KM minimalna plaća podigla na 700 KM. O ovome se puno priča i krajnje je vrijeme da se to zaista uradi“, naveo je Izetbegović.

Dodao je da su zatražili od Parlamenta Federacije da se donese zakon o dovršetku implementacije Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma na način da izdvoji jedan i po, do dva posto, od kompletnog federalnog proračuna u ovu svrhu, a sve to kako bi pomogli održivi povratak u RS, i kojim bi pomogli manjinski povratak Srba u Federaciju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok