U Federaciji BiH i Republici Srpskoj početkom nove godine vrijede nova pravila za odlazak u starosnu mirovinu. Uz to što će u oba entiteta mirovinu moći ostvariti osiguranici sa 65 godina života i minimalno 15 godina staža osiguranja, odnosno 20 godina mirovinskoga staža, u Federaciji BiH dobna granica za prijevremenu mirovinu pomiče se za šest mjeseci, a u RS-u za četiri mjeseca u odnosu na ovu godinu.

Tako će u iznimnu prijevremenu starosnu mirovinu od 1. siječnja 2022. godine muškarci moći sa 62 godine i šest mjeseci života te 37 godina i šest mjeseci staža osiguranja, a žene s 57 godina i šest mjeseci života i 32 godine i šest mjeseci staža osiguranja, piše Večernji list BiH.

Novi uvjeti i razlike

Kada je riječ o Republici Srpskoj, prema važećem Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju RS-a, tijekom ove, 2021. godine pravo na starosnu mirovinu ima osiguranik koji navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, zatim osiguranik koji navrši 58 godina i osam mjeseci života i 40 godina mirovinskoga staža te osiguranica koja navrši 56 godina i osam mjeseci života i 35 godina staža osiguranja. Prema tom istom zakonu, počevši od 1. siječnja 2022. godine, uvjeti za starosnu mirovinu u Republici Srpskoj mijenjaju se postupnim povećanjem granice navršenih godina života za četiri mjeseca. - Ovi uvjeti se, počevši od 1. siječnja 2022. godine, mijenjaju postupnim povećanjem granice navršenih godina života za četiri mjeseca. To znači da svi osiguranici koji tijekom iduće godine navrše 40 godina staža osiguranja pravo na starosnu mirovinu stječu s navršenih 59 godina mirovinskoga staža, a osiguranice s navršenih 35 godina staža osiguranja i 57 godina života - navodi se u priopćenju Zavoda MIO i napominje kako, u skladu sa Zakonom o radu, osiguranici, koji ispune jedan od navedenih uvjeta, mogu nastaviti raditi do navršenih 65 godina života.

Starosne granice

Iz Zavoda MIO ističu kako se ovo ne odnosi na pripadnike MUP-a koji to pravo, prema propisima, ostvaruju s 40 godina mirovinskoga staža, bez obzira na godine života.

Postupno povećanje starosne granice za četiri mjeseca na razini jedne godine u postupku ostvarivanja prava na starosnu mirovinu u Republici Srpskoj prestaje 2025. godine, kada će pravo na starosnu mirovinu ostvariti osiguranici s navršenih 60 godina života i 40 godina mirovinskoga staža, a žene i s navršenih 35 godina staža osiguranja i 58 godina života. Kada je riječ o Federaciji Bosne i Hercegovine, postupno povećanje starosne granice za šest mjeseci za muškarce prestaje godinu kasnije, odnosno 2026. godine, kada će muškarci iznimnu prijevremenu mirovinu moći ostvariti sa 64 godine i šest mjeseci života i 39 godina i šest mjeseci staža osiguranja. Za žene u Federaciji BiH postupno povećanje starosne granice za šest mjeseci prestaje 2036. godine, kada će u prijevremenu iznimnu mirovinu osiguranice iz ovoga bh. entiteta ići sa 64 godine i šest mjeseci života i 39 godina i šest mjeseci staža osiguranja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok