U ovom trenutku planira se ili je već započela procedura izgradnje šest novih graničnih prijelaza između Bosne i Hercegovine i Hrvatske odnosno Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a time se planira podizanje učinkovitosti međugraničnoga prometa, kao i ubrzanje ukupnih gospodarskih tokova, što je od ključnoga značaja za veliki broj gospodarstvenika, posebice na jugu zemlje, piše Večernji list BiH.

Najdalje se otišlo u procesu izgradnje novog graničnog prijelaza na prostoru zapadne Hercegovine, odnosno graničnog prijelaza Osoje (prostor Posušja). Za njega je već raspisan natječaj za odabir izvođača.

Gospodarski potencijali

Ovaj granični prijelaz značit će mnogo u smislu bolje iskoristivosti velikih gospodarskih potencijala šireg prostora Posušja, a kako je u više navrata naglašavao načelnik općine Posušje Ante Begić, ovo je važno i zbog povećanja protočnosti prometa.

U kontekstu graničnog prijelaza, treba uputiti i na njegov značaj za ono na što Općina Posušje gleda s posebnom pozornošću, a to su poslovne zone kao najperspektivnije lokacije koje su na raspolaganju domaćim i stranim investitorima. Riječ je o zonama Osrdak i Vlake, koje bi u bliskoj budućnosti trebale biti dodatni pokretač razvoja općine, a s novim, moderno opremljenim graničnim prijelazom stvorit će se uvjeti za učinkovitiju razmjenu dobara. Inače, za GP Osoje predviđena su 5,2 milijuna KM.

Na jugu zemlje planirana je i izgradnja prijelaza Doljani, za što je u tijeku priprema tehničke dokumentacije i potrebnih dozvola, nakon čega će slijediti raspisivanje natječaja. Budući granični prijelaz Doljani imat će strateški značaj za gospodarstvo na jugu države, ali i u kontekstu turističke ponude.

Dosadašnji prizori, u kojima su vladale velike gužve u prometu na postojećem prijelazu, tako će vrlo skoro otići u prošlost, a ulazak u BiH i izlazak iz države preko ovoga najfrekventnijeg prometnog pravca u bliskoj će se budućnosti odvijati preko modernog, po europskim standardima opremljenoga graničnog prijelaza.

Osim u turističkom smislu, novi će prijelaz imati i veliki značaj za gospodarske aktivnosti s obiju strana granice, a posebice trgovinu robama, pri čemu će BiH dosegnuti razinu propusnosti koja već postoji s hrvatske strane koja je, podsjećamo, krajem 2017. godine pustila u promet novoizgrađeni međunarodni granični prijelaz.

Proračun BiH za 2021. godinu, nažalost, još uvijek nije usvojen, ali je njime predviđena gradnja graničnih prijelaza Klobuk - Ilino Brdo, Zupci - Sitnica, Deleuša - Braćenovići i Hum - Šćepan Polje između BiH i Crne Gore.

Pogranični promet

Dva bi prijelaza trebala biti na teritoriju Crne Gore, a dva na teritoriju BiH. Planirana su sredstva za 2021. godini u iznosu od 2 milijuna KM, a u 2022. godini 3,5 milijuna KM.

Istodobno, kroz IPA sredstva planira se u idućem razdoblju i izgradnja 28 graničnih prijelaza za pogranični promet, s tim što Uprava za neizravno oporezivanje ima obvezu osigurati zemljište, projektnu dokumentaciju i odobrenja za građenje, a procijenjena vrijednost za to je oko 2 milijuna KM. Ostatak sredstva za gradnju trebao bi se dobiti kroz IPA-u.

U kontekstu novih graničnih prijelaza treba uputiti na važnost nedavno otvorenog Svilaja, kao i na budući prijelaz kod Gradiške na bh. strani, a koji će vrlo vjerojatno postati integrirani.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok