Predstavnici Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZ-HB predložili su danas Vladi FBiH svoje modele povećanja cijene električne energije za poslovne subjekte.

Nakon tematske sjednice Vlade o stanju u energetskom sektoru u FBiH, direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija izjavio je za medije da bi njihovim "stepenastim modelom" bila ograničena i cijena, ali i potrošnja struje.

Kontrola cijena

- Oba ta prijedloga imaju uporište u Zakonu o kontroli cijena i Zakonu o energijskoj učinkovitosti - naveo je Andelija.

Dodao je da je predloženo da Elektroprivreda eventualni višak prihoda većim dijelom usmjeri u povećanje cijene uglja kako bi olakšali poslovanje rudnika.

Andelija je rekao da je problem ugovaranja s kupcima na "tržišnoj opskrbi" nastao zbog nerazumijevanja načina na koji funkcionira tržište električne energije.

Izvršni direktor za proizvodnju Elektroprivrede HZ-HB Mostar Zoran Tabak pojasnio je da je njihov prijedlog da Vlada, kao njihov većinski vlasnik, fiksira gornju cijenu električne energije i time svim kompanijama olakša planiranje naredne godine.

Iskoristiti mehanizme

- Također, time bi cijena struje trebala biti prihvatljiva industriji, a i samoj Elektroprivredi HZ-HB, kako ne bi ugrozila njeno svakodnevno poslovanje - kazao je Tabak.

Poručio je kupcima Elektroprivrede HZ-HB da opskrba ni u jednom trenutku neće doći u pitanje i da će iskoristiti sve mehanizme kako bi se cijene učinile podnošljivim.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok