Derek Chollet, viši politički savjetnik američkog državnog tajnika Antony Blinkena, u rezidenciji veleposlanka SAD-a u BiH sastao se sa liderima SDA i HDZ-a, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem. Sastanku su nazočili i veleposlanik Eric Nelson i Gabriel Escobar, posebni izaslanik državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan.

Nakon sastanka, Chollet se oglasio na službenom Twitter profilu.

- Sastao sam se s predsjedateljem Draganom Čovićem i drugim potpredsjednikom Bakirom Izetbegovićem kako bih apelirao na liderstvo, izgradnju povjerenja i funkcionalnost entiteta Federacije koja je neophodna za stabilnost BiH i put u EU. Transparentnijim i kredibilnijim izborima 2022. godine potrebna je podrška svih stranaka - napisao je Chollet, prenosi Avaz.

Istim povodom oglasilo se i Američko veleposlanstvo u BiH, iz kojeg su poručili da lideri ne mogu riječima zamijeniti djela kada je u pitanju funkcionalnost institucija BiH.

- Suverenitet znači odgovorno liderstvo za pronalazak rješenja. Građani BiH trebali bi uvidjeti koji lideri rade na ispunjavanju svojih obećanja o potencijalima BiH, a one koji to ne čine, pozvati na odgovornost. Izjave bh. lidera ne mogu zamijeniti konkretne poteze kada je u pitanju funkcionalnost bh. institucija - priopćeno je iz Američkog veleposlanstva.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok