Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini smatra kako je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović proteklog vikenda u svom govoru na tribinama u Mainzu i Wiltzu iznio brojne neprihvatljive teze kojima je doveo u pitanje nacionalne identitete konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini.

U priopćenju za javnost Veleposlanstva RH navodi se kako je „politizacija i tendenciozno izvlačenje iz povijesnog konteksta, kao i dnevnopolitička zloupotreba povijesnih termina, dio opetovanog političkog plana s ciljem identitetskog rastakanja i grube asimilacije identiteta konstitutivnih naroda, posebno hrvatskog naroda kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini”.

„Ustav Bosne i Hercegovine polazi od povijesnog iskustva i suvremene zbilje te jasno prepoznaje tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini. U cilju slobodnog suživota nacionalne i vjerske različitosti, očekujemo od najviših dužnosnika Bosne i Hercegovine, države koja je izrazila interes za dobivanje kandidatskog statusa za članstvo u EU, privrženost europskim vrijednostima, osobito poštivanju načela ravnopravnosti i očuvanju različitih nacionalnih identiteta sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini”, poručili su iz Veleposlanstva RH u Sarajevu. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok