Nakon što je Zastupnički dom u svibnju prošle godine usvojio prijedlog zakona kojim se zabranjuje konzumiranje cigareta i svih duhanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim objektima, u četvrtak o tome odlučuje i Dom naroda, prenosi Klix.ba.

Ako i drugi dom Parlamenta FBiH izglasa ovaj zakon, on će stupiti na snagu. Međutim, prema prijedlogu, vlasnici ugostiteljskih objekata i svi kojih se zakon izravno dotiče imat će 18 mjeseci da stvore uvjete za provođenje zakona, a u tom razdoblju kazne se neće primjenjivati.

Radi se o do sada najstrožem zakonu koji podrazumijeva potpunu zabranu konzumiranja duhana i duhanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim prostorima, na mjestu rada i u javnom prijevozu. Također, zabranjuje se i konzumacija duhana u privatnim vozilima u kojima se nalaze maloljetnici. Izuzetak je konzumiranje duhana za žvakanje i duhana za šmrkanje.

Prilikom usvajanja zakona u Zastupničkom domu, ali i kroz ankete, utvrđeno je da postoji značajna potpora da se ovakav zakon usvoji. Protiv su najviše bili ugostitelji, koji su isticali da će se zakon negativno odraziti na njihovo poslovanje. Ovaj prijedlog zakona se primjenjuje na duhan, duhanske i ostale proizvode (nargile, vodene lule…) za pušenje, uključujući elektroničke cigarete, bezdimne duhanske proizvode i biljne proizvode za pušenje.

Vlasnici ugostiteljskih objekata (restorana, kafića i slično) bit će dužni na vidnim mjestima istaknuti znak “zabranjeno pušenje”, a u objektu ne smiju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela. Vlasnik objekta će one koji ne budu poštovali ovaj zakon biti dužan opomenuti, uskratiti uslugu ili zatražiti da osoba napusti prostor.

U protivnom, vlasnik objekta će biti dužan pozvati policiju. Predviđeni su i izuzeci od zabrane, pušenje će biti dopušteno za korisnike u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok