Najkraći mjesec u godini ide svome kraju, a bliži nam se klimatološki početak proljeća koje počinje 1. ožujka, dok će kalendarski početi 20. ožujka, piše Večernji list BiH.

Stručni tim Službe primijenjene meteorologije Federalnog hidrometeorološkog zavoda u svojoj analizi dosadašnjeg vremena u 2022. navodi: "Početak godine topao, ne najtopliji, sušan, ali ne najsušniji."

Ni trećina oborina...

Meteorolog Bakir Krajinović navodi da ovo i nije najgore stanje u analiziranih 79 godina. Slično je bilo u pet navrata, a gore nego početkom ove godine u tri navrata, kada se gledaju suša i toplina. Spomenimo i 10 najkišovitijih godina: 486,0 l/m² (2014.), 501,2 (1969.), 531,9 (1979.), 540,2 (1963.), 548,1 (1941.), 583,9 (2013.), 597,1 (1986.), 602,8 (1970.), 622,9 (1942.) i 633,3 l/m² (2010.). Ova kratka analiza pokazuje da skačemo iz sušnih u ekstremno vlažne godine, što nikako nije dobro za vodnu ravnotežu, biljni i životinjski svijet, energetski sektor. Sve ovo se može povezati s promjenama u atmosferi za koje smo odgovorni - ističe Krajinović. Dalje navodi da rezultati za tri analizirana klimatska scenarija (RCP8.5, A2 i A1B) upućuju da bi u uvjetima toplije klime na teritoriju BiH kao posljedice stalnog povećanja koncentracija stakleničkih plinova moglo doći do intenziviranja ekstremnih oborina. - Čak i u situaciji da godišnje anomalije budu negativne u odnosu na referentno klimatsko razdoblje, promjene indeksa ekstremnih oborina upućuju da može doći do porasta u dnevnim akumulacijama u danima s većim oborinama od 20 mm odnosno većim od 95. percentila. Ponekad i porast ukupnih oborina tijekom dana s ekstremnim oborinama može imati pozitivnu anomaliju na značajnom dijelu teritorija, s promjenom i do nekoliko desetaka postotaka za pojedine sezone u odnosu na referentno razdoblje. Takva situacija je u suglasnosti s činjenicom da topliji zrak može u sebi nositi veću količinu vodene para, koja u povoljnim sinoptičkim situacijama, prvenstveno kroz konvektivne procese, može biti izvor za obilnije oborine.

Problemi poljoprivredi

Inače, na globalnoj razini je već viđen značajan porast specifične vlage u prizemnim slojevima atmosfere koji prati porast srednje globalne temperature, što ide u prilog toj činjenici - naveo je. Kada je u pitanju nadolazeće proljeće, AccuWeather ne isključuje, kada su u pitanju BiH i zemlje okružja, mraz i u svibnju te olujno nevrijeme ponegdje. Nešto slično imali smo i lani kada je u nizinskoj Hercegovini 7. travnja osvanuo snijeg. Takvo nešto stvorilo bi nove probleme poljoprivredi u BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok