Ili Zapad ili Visoki predstavnik u BiH trebaju natjerati Sarajevo da prihvati izmjenu izbornog zakona u toj zemlji ili će Hrvatska blokirati put Finske i Švedske u NATO, rekao je u srijedu predsjednik Zoran Milanović naglasivši da tako brani vitalne hrvatske interese.

Milanović je u utorak kazao da Hrvatski sabor "ne smije ratificirati ničiji pristup NATO-u“ dok se ne promijeni izborni zakon u BiH, a da ulazak Finske i Švedske u savez smatra "vrlo opasnom avanturom".

Na otvaranju spomenika holokaustu u Zagrebu u srijedu, predsjednik je kritizirao istupe saborskog zastupnika Hrvoja Zekanovića koji ga je optužio da konzumira droge i ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana da hrvatska diplomacija opet mora "sanirati štetu" koju je počinio predsjednik države.

Smatra da je premijer Andrej Plenković "jučer bio nejasan" jer nije zauzeo jasan stav o njegovoj inicijativi da Hrvatska, kao članica NATO-a blokira put Švedskoj i Finskoj u Savez sve dok Zapad ne pritisne većinsku bošnjačku stranku da pristane na izmjenu izbornog zakona u Bosni i Hercegovini koji šteti tamošnjim Hrvatima.

"Ili će Zapad natjerati (predsjednika većinske bošnjačke stranke BiH, Bakira) Izetbegovića da se usvoji civilizirano rješenje u skladu s Daytonom koji će onemogućiti da se Hrvatima kradu glasovi, da se u Dom naroda biraju nehrvati glasovima nehrvat"... Ili će Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt narediti da se to provede", rekao je Milanović.

Visoki predstavnik u BiH raspolaže bonskim ovlastima koji mu daju pravo nametanja zakona.

Premijera Plenkovića s kojim je posljednjih dana ponovno u verbalnom medijskom dvoboju Milanović je optužio za smicalice.

"Nije rekao da će ići u Bruxelles na samit NATO-a samo da spriječi štetu koju predsjednik Hrvatske govori, ili je trebao reći da se slaže sa mnom", rekao je Milanović.

"On nije rekao ništa.. tipične udbaške smicalice", rekao je Milanović ponovno posežući za etiketom kojom već nekoliko dana barata u odnosu na premijera i njegovu obitelj.

Umjesto toga poslao je danas na mene "hrabrog zeca" (Hrvoja Zekanovića) i "rumenog seoskog đilkoša" (kicoša) kako je nazvao šefa diplomacije.

"Hrvatska je na prvom mjestu", rekao je i poručio "Dosta je bilo toga da Hrvatska bude predmet omalovažavanja, džeparenja, šikaniranja, skaču nam po kičmi, kradu nas".

Iznio je i strategiju kako treba provesti blokadu ako se izmjena izbornog zakona u BIH ne provede.

"Ako to ne dobijemo do kraja godine .... ja ću učiniti sve da se u Hrvatskom saboru pristup tih država (Švedska i Finska) u NATO ne realizira".

Milanović je svjestan da će to biti teško provedivo jer većinu u Saboru čini HDZ koji neće glasati za takvu blokadu.

"Vidjet ćemo koliko su ti ljudi spremni gaziti hrvatske interese radi svojih sitnih karijerističkih kukavičkih ambicija... Neka cijeli HDZ bude protiv", rekao je.

Naglasio je da nema ništa protiv Finske i Švedske, ali želi zaštititi interese Hrvata u BiH.

"Ja ovo radim nerado, ali nemam izbora, "zbog bezobrazluka u Sarajevu" rekao je misleći na SDA, zbog "kolonijalne uprave u BiH" kako naziva Ured visokog predstavnika za kojeg je rekao da bonskim ovlastima odlučuje o svemu, a o ovom izbornom zakonu šuti.

"Moj zadatak je da zaštitim hrvatske ljude, čak i da to ne piše u Hrvatskom ustavu", rekao je jer su to "hrvatski vitalni interesi".

"Ja sam predsjednik hrvatske nacionalne države".

O saborskom zastupniku Zekanoviću koji je u parlament ušao s kokainom zapitao se zašto nije priveden, odnosno ako nije imao kokain "onda ga treba u ludnicu staviti". (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok