BiH uskoro čeka dodatno poskupljenje rabljenih automobila, nakon što je Nizozemska obrazac EUR 1, koji uvoznike oslobađa plaćanja carine, proglasila nevažećim, zbog čega će domaći uvoznici sada za automobile uvezene iz ove države plaćati carine.

Kako je kazao jedan prodavač rabljenih automobila iz Banjaluke, Nizozemska je EUR 1 obrazac proglasila nevažećim, što, kako je on rekao, znači da će prilikom uvoza rabljenih auta plaćati carine, piše portal Nezavisne.com.

"Trenutno je situacija takva da ne možemo ocariniti auta bez da platimo 36 posto dozvola državi, što će dovesti do dodatnog poskupljenja automobila", naveo je ovaj prodavač vozila.

Dodao je da je poskupljenje vozila već evidentno, ali da će sigurno doći do dodatnih poskupljenja.

Haris Muratović, predsjednik Udruge ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Gospodarskoj komori FBiH, kazao je da države provode međudržavne ugovore, a da carinski organi izdaju dokumentaciju na osnovi izjave o porijeklu automobila koju dostavlja proizvođač vozila.

"Generalno su proizvođači automobila posljednjih nekoliko godina zbog malverzacija, mahom iz zemalja Balkana, prestale izdavati tu dokumentaciju za rabljene automobile", rekao je Muratović.

Dodao je da je jedino Nizozemska ostala dosljedna tome da izdaje te izjave na osnovi kojih carinski organi prave EUR 1 obrazac.

"I ja sam čuo da se od 1. travnja i u ovoj zemlji EUR 1 obrazac proglašava nevažećim", kazao je Muratović, ističući da će to dovesti do smanjenja uvoza rabljenih automobila, jer će njihova cijena rasti.

"Očekujem da će nakon silnih dodatnih poskupljenja, izazvanih pandemijom pa sukobom u Ukrajini, imati sada dodatno poskupljenje automobila od 15 do 20 posto, jer ćete sada imati carinu na te automobile", naveo je Muratović.

Istaknuo je da će se u prvom momentu, zbog carine i uvećane stope PDV-a, doći do prikupljanja sredstava kada su u pitanju dažbine, ali da će to, prema njegovim riječima, biti kratkog daha.

"Praktično će se drastično smanjiti uvoz automobila, a onda u nedostatku protoka roba u državi ja se nadam da će naši carinski organi odnosno UNO ukinuti carinu na automobile", kazao je Muratović, pojašnjavajući da je ta mjera protekcionistička.

"Države usvajaju ovu mjeru ako  štite domaću proizvodnju, mi međutim nemamo domaću proizvodnju pa ne znam koga štitimo s tim", rekao je Muratović.

Naveo je da su ispred Gospodarske komore FBiH uputili inicijativu Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da se ukinu carine na automobile.

"Oni su prihvatili inicijativu, entiteti i Brčko distrikt su prihvatili, potencijalno ukidanje carinske stope ili njeno smanjenje, harmonizaciju sa zemljama u regiji", rekao je Muratović, dodajući da bi se, ako se ništa ne promijeni uskoro, uvoz automobila mogao smanjiti i do 50 posto.

Kako je za Nezavisne novine pojasnio Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH, kada netko uvozi vozilo u BiH, auto prijavljuje na graničnom prijelazu i dobiva provoznu carinsku prijavu u trajanju od 10 dana.

"U tom roku mora otići u ovlašteni tehnički servis da bi dobio uvjerenje da vozilo zadovoljava minimalne tehničke uvjete. Nakon dobivanja uvjerenje odlazi u carinsku ispostavu unutar BiH i tu započinje carinska procedura, plaćaju se uvozne dažbine i vozilo se nakon toga može  registrirati", rekao je Kovačević, dodajući da kada je riječ o uvoznim dažbinama plaća se carina od 15 posto i PDV od 17 posto.

"Kada uvoznik donese uvjerenje da je vozilo iz neke od zemalja EU tada se uz taj dokaz uvoznik oslobađa od plaćanja carina, te plaća samo 17 posto PDV-a. Dokaz može biti izjava na fakturi koji daju ovlašteni izvoznici. Drugi način je obrazac EUR 1, ako se automobil kupuje od firme ili privatne osobe status se može riješiti tako da se kod carinske službe u zemlji gdje se vozilo kupuje zatraži ovaj obrazac", kazao je Kovačević, dodajući da za određena vozila UNO BiH šalje na naknadnu provjeru.

"Nakon što nas je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH obavijestilo da određeni proizvođači automobila ne mogu više jamčiti da su to vozila s porijeklom, onda praktično mi od svakog uvoznika uzmemo i iznos za carinu i stavimo na depozitni račun te dokumente šaljemo na dodatnu provjeru. Ako provjera bude pozitivna onda se depozit vraća, a ako je negativna onda se novac s depozitnog računa uplaćuje na jedinstveni račun i ide na raspodjelu s ostalim prihodima od neizravnih poreza", zaključio je Kovačević.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok