Građani BiH odijevaju se u trgovinama rabljene odjeće i obuće, kupuju rabljenu bijelu tehniku, hrane se jeftinom hranom čiji je rok trajanja pred istekom.

Sve su to načini na koje siromašni građani pokušavaju preživjeti iz mjeseca u mjesec. Jaz između bogatih i siromašnih sve je veći. BiH je siromašna zemlja. Po nekim podacima, nalazimo se među 20 najsiromašnijih zemalja. Prema ranijima procjenama, 700.000 građana živi na granici siromaštva, a svaki šesti je gladan, piše Večernji list BiH.

Inflacija

Granica apsolutnog siromaštva određena je kao visina prihoda ili razina rashoda ispod koje si ljudi ne mogu priuštiti nužnu hranu i za život potrebne namirnice na dnevnoj osnovi. A s obzirom na to da je potrošačka košarica dosegnula visinu od 2500 KM, sve je veći broj građana koji si ne mogu priuštiti ni osnovno. Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH porasle su na godišnjoj razini u prosjeku za 10,2%, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH. Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su, u ožujku ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, skuplji za 14,8%, alkoholna pića i duhan za 0,7%, stanovanje i režijski izdaci za 8,3 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovito održavanje kuće za 6,3%, zdravstvo za 1%, prijevoz za 24,5 posto, komunikacije za 0,3 posto, rekreacija i kultura za 5,2 posto, obrazovanje za 0,5 posto, restorani i hoteli za 6,9 posto te ostala dobra i usluge za 3,7%. Zbog velike inflacije, broj ekstremno siromašnog stanovništva u posljednjoj godini još se više povećao. Bez obzira na porazne statistike, država nema strategiju za pomoć siromašnima. Ništa se ne mijenja, osim cijena koje rastu, svaki je dan sve teže preživjeti, kažu građani. Poražavajuća je činjenica da već u ovom trenutku najveći broj građana živi na rubu siromaštva. Plaće su neredovite i tijekom pandemije smanjene te nije bilo značajnog povećanja, kazala je za BHRT Lejla Čaušević Sućeska iz Saveza samostalnih sindikata BiH. - Vlada je donijela uredbu da je najniža plaća sad, po najnovijem proračunu, 543 KM. Naš stav iz Sindikata ostaje da ona mora biti tisuću KM, mora pokrivati barem pola potrošačke košarice - navodi Čaušević Sućeska.

Standard građana

Na reformske zakone u FBiH čekamo već sedam godina te, nažalost, nisu došli u željenom obliku, odnosno prave se samo kozmetičke promjene, kaže Admir Čavalić, ekonomski analitičar. - Doći će, istina, do rasta plaća otprilike za 180 - 200 KM, ali samo na papiru, tako da se topli obrok i regres samo uključuju oporezivo i to će prirodno, statistički promatrano, dovesti do rasta plaća, međutim, do konkretne promjene neće doći. Dakle, to se neće odraziti na životni standard naših građana - stava je Čavalić. Siromašno smo društvo i mnogih stvari koje život čine lijepim moramo se odricati. Mnogi građani odriču se u svoje ime i uime svoje djece osnovnih stvari koje im omogućavaju normalan život jer si ne mogu priuštiti ono što im je potrebno. - Cijene osnovnih životnih namirnica porasle su za više od 50%, a u odnosu na isto razdoblje prošle godine, neke su rasle i za 100 posto, kao, primjerice, ulje. Općenito, sve je poskupjelo, a ne samo hrana. Tko preživi, pričat će - jedan je od komentara bh. građana o stanju u BiH. Trgovci kažu kako građani kupuju manje nego prije jer cijene rastu, a mirovine i plaće se ne povećavaju. Ne mogu uvijek kupiti meso. Kao što neki kažu, meso jedu jednom u godini dana. - Najviše kupujem sir, povrće, mrkvu, tikvu, ciklu, to najviše jedem. Nekad kupim jedan limun ili naranču - kazao nam je jedan od umirovljenika.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok