Zastupnik Nino Raspudić (Klub Mosta) upozorio je u ponedjeljak da jesensko održavanje izbora u BiH po starom izbornom zakonu predstavlja golemi poraz hrvatske vanjske politike, ističući da će taj "protuustavni zakon" imati dugoročne ekonomske i demografske posljedice za tamošnje Hrvate.

"Činjenica da će do raspisivanja izbora u BiH po starom izbornom zakonu, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim zbog kršenja načela konstitutivnosti i diskriminacije Hrvata, predstavlja golemi poraz hrvatske vanjske politike", rekao je Raspudić na konferenciji za novinare u Saboru.

Prozvao je premijera Andreja Plenkovića da već godinama, iako su i dalje obespravljeni, uvjerava Hrvate u BiH kako će u suradnji s partnerima u EU i SAD-om doći do promjene izbornog zakona koji će jamčiti po daytonskim načelima i presudi Ustavnog suda BiH da će sami moći izabrati svoje političke predstavnike.

"Izbori će prekosutra biti raspisani, stanje na terenu je vrlo loše, a mi za Hrvate ne tražimo ništa drugo što već nemaju ostala dva naroda. To sve skupa vodi da najesen Bošnjaci ne samo da izabiru dva člana Predsjedništva, nego da uspiju popuniti trećinu Doma naroda i uspiju 'de facto' popuniti sve razine vlasti iznad kantona, bez legitimnih predstavnika Hrvata", rekao je.

To će, naglasio je Raspudić, imati dugoročne ekonomske, demografske, strateške i svake druge posljedice.

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke iz BiH Slaven Raguž ustvrdio je da će se, bez zakonskih promjena, dogoditi isto što i 2018. te Hrvatima u BiH eklatantno pogaziti ne samo politička, nego i ljudska te građanska prava.

Upozorio je kako se i na ovim izborima Hrvatima ponovno želi nametnuti član Predsjedništva BiH, a njihova politička prava staviti u drugi plan, pri čemu je "u prvom planu kadrovska politika, sinekure, fotelje i uskostranački interesi koji su ispred interesa hrvatskog naroda".

"Da je to tako, govori činjenica da je politika hrvatskog naroda u BiH postala politika sestrinskih stranaka, odnosno dva HDZ-a koji su podredili cjelokupnu politiku dviju država svojim interesima. Došli smo do toga da je danas službenom Zagrebu puno bliži Bruxelles, nego bilo koje mjesto u BiH", ocijenio je Raguž. (Hina)

 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok