Iako mnogi parovi sanjaju o bajkovitom vjenčanju, priča se poprilično mijenja kada dođe vrijeme realizacije.

Osim želja samih mladenaca, važna stavka u organizaciji vjenčanja svakako je i proračun koji bi parovima koji ove godine planiraju uploviti u bračnu luku mogao biti dodatni teret na leđima.

Naime, zbog skoka cijena namirnica, mladenci u restoranima moraju platiti do 10 KM više po gostu ili "po stolici" što znači da će konačni račun biti uvećan do nekoliko tisuća maraka, piše Večernji list BiH.

Neugodno iznenađenje

Neugodno "skuplje" iznenađenje dočekalo je i mladence iz Trebinja kada ih je vlasnik jednog svadbenog salona telefonski obavijestio kako bi im rekao da cijena više nije 55 KM nego 65 KM. - Sve smo prethodno dogovorili, pa i termin, ali je cijena po gostu kada smo se dogovarali bila 55 KM, a sada trebamo platiti 65 KM - ispričali su mladenci za TrebinjeLive. Dodali su da im je vlasnik salona kao obrazloženje naveo da je došlo do poskupljenja jer je i sve ostalo poskupjelo. Ipak, ovi mladenci kažu da će sada samo za "stolicu" morati izdvojiti oko 2000 maraka više nego što su planirali i što su se s vlasnikom salona prethodno dogovorili.

Vlasnici salona u Trebinju, Bileći i okolnim mjestima održali su sastanak na kojemu su donijeli zajednički stav da cijena po osobi više nije 55 nego 65 KM. - Realno je da nakon svih poskupljenja cijena po osobi za svadbe stoji 70 KM. Cijene jednostavno divljaju već nekoliko mjeseci i bili smo prisiljeni donijeti ovu odluku - kazao je vlasnik jednog svadbenog salona u Trebinju dodajući da će u svibnju ove godine imati 17 svadbi.

Osim navedenih mjesta, val poskupljenja cijena na slavljima proširio se i u ostatku Bosne i Hercegovine, što su potvrdili iz Mostara, Sarajeva, Banje Luke... Iz svadbenog salona "Castle" kod Mostara su za Faktor kazali da je neizbježno povećanje cijene, ali da će konačan dogovor uglavnom praviti 15 dana prije vjenčanja jer cijene ne prestaju divljati i situacija se stalno mijenja. I u restoranu "Borik" kod Mostara došlo je do promjene cijena. - Imamo puno zahtjeva za svadbe i većina termina već je popunjena. Kada je u pitanju cijena po osobi, ona je prije korone bila 40 KM. Sada će zbog poskupljenja definitivno morati biti skuplje. No, još nismo donijeli konačnu cijenu - kazali su iz ovog restorana za navedeni medij.

Cijene u glavnom gradu BiH veće su za 10 posto u odnosu na 2020. godinu, potvrdili su iz hotela "Hills". - Mi posjedujemo veći broj svadbenih dvorana pa tako i cijena svadbene ponude ovisi o izabranoj dvorani kao i željenom terminu. Što se tiče ove godine, u skladu s poskupljenjima energenata i ostaloga, cijene smo minimalno povećali za 10 posto u odnosu na 2020. godinu. I mi bismo bili sretni da nismo morali korigirati cijene, ali tako je kako je - kazala je Nermina Sefer, direktorica hotela na Ilidži. Mladenci u Banjoj Luci izdvajat će pet maraka više u odnosu na ranije. Kako je rečeno, kompletan jelovnik sada stoji 60 KM, a ranije je bio 55 KM.

Mario Ivanković, vlasnik svadbenog salona "Millenium" u Odžaku, istaknuo je kako cijena ovisi o jelovniku. - Cijena po osobi ranije je iznosila od 35 do 55 maraka, ali smo bili prisiljeni povećati cijenu zbog vala poskupljenja kojem se ne nazire kraj. Ponuda koja je ranije bila 35 sada je između 45 i 50 KM, a za onu od 55 realno bi bilo da je sad 70 maraka jer ona uključuje tri vrste mesa. Vrlo je nezahvalno dogovarati cijene unaprijed jer ne znamo kakva će situacija biti za mjesec ili dva. Došli smo u situaciju da je bolje da ne radimo jer imamo velike obveze i troškove - kazao je Ivandić za Faktor.

Krizme i pričesti

Uz mladence val poskupljenja neće zaobići ni roditelje koji tijekom ovoga i idućeg mjeseca pripremaju proslave u povodu pričesti ili krizme. Kako doznajemo od roditelja, cijene u restoranima u Mostaru po osobi kreću se od 35 do 70 KM što, naravno, ovisi o vrsti jelovnika, odnosno je li uvrštena samo hrana ili jelovnik sadrži i hranu i piće.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok