Hrvatska je nakon dvije godine omogućila prelazak granice pod uvjetima koji su bili na snazi prije pandemije.

Nakon što je Stožer civilne zaštite početkom travnja donio odluku da putnicima iz zemalja članica Europske unije od jučer više nisu potrebne COVID potvrde pri ulasku u Republiku Hrvatsku, dok su putnicima iz trećih zemalja potvrde ili negativni testovi još bili nužni, od 1. svibnja ukinuta su sva ograničenja na granicama, piše Večernji list BiH.

Odluka Stožera

- Važenje odluke o privremenom ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza RH koja je bila važeća do 30. travnja 2022. godine nije produljeno. Stoga je ulazak u RH dopušten uz uvažavanje uvjeta ulaska koji su bili važeći prije epidemije COVID-19, odnosno uz uvjete propisane Zakonikom o schengenskim granicama, Zakonom o strancima i dr., ali bez udovoljavanja epidemiološkim uvjetima - potvrdili su iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske za N1. Hrvatska je 9. travnja ukinula gotovo sve epidemiološke mjere, nakon što su bile na snazi gotovo dvije godine. Ostaje obveza nošenja maski za djelatnike i pacijente u zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne zaštite, za osobe koje pružaju usluge smještaja za osobe starije životne dobi i s invaliditetom, kako za korisnike tako i djelatnike. Vijest je ovo koja će obradovati građane BiH s obzirom na to da su protekle dvije godine prilikom odlaska u RH morali predočiti potvrde o tome da su negativni na koronavirus, da su preboljeli COVID-19 ili da su cijepljeni, kao i navođenje razloga za putovanje. I pojedine druge zemlja svijeta također su ukinule ograničenja za ulazak na njihov teritorij s obzirom na to da pandemija jenjava. Pa tako od danas, 3. svibnja 2022., prestaju vrijediti sve mjere kontrole i ograničenja za ulazak osoba u Republiku Srbiju.

Podsjetimo, zbog pandemije koronavirusa državljanima BiH za ljetovanje u Hrvatskoj, uz COVID potvrde, bila je potrebna i potvrda o uplaćenom smještaju ili dokaz o vlasništvu kuća ili plovila u RH.

Na odmor bez stresa

- Osobe koje putuju iz turističkih razloga moraju na graničnom prijelazu predočiti potvrdu o uplaćenom smještaju u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili unajmljenom plovilu te drugom obliku turističkog smještaja ili da su vlasnici kuća ili plovila u Republici Hrvatskoj - glasilo je pravilo koje se odnosilo i na državljane BiH. Ono je za mnoge građane predstavljalo veliki problem. Od kraja rujna prošle godine turisti iz trećih zemalja mogli su u Hrvatsku ulaziti samo s potvrdom o rezervaciji smještaja i negativnim PCR testom, uplata više nije bila uvjet. - Odlazak na more postao mi je tako kompliciran. Treba uplatiti smještaj i potom se testirati. I što ako test bude pozitivan!? Propali su mi i odmor i novac. Stvarno je sve ovo postalo previše stresno - kazala nam je još prošlog ljeta djevojka koja posjeduje bh. državljanstvo. Ipak je preko bukinga izvršila rezervaciju i testirala se pred polazak te je sve prošlo bez probleme. Ponovno smo je kontaktirali jučer s pitanjem kavi su joj planovi ove godine s obzirom na ukidanje mjera. - Vjerujte da sam gledala ponude za Tursku i Albaniju, a sada definitivno na godišnji idem u Makarsku - kazala nam je i dodala kako je Hrvatska skupa, ali i da Dalmacija ima najljepše more i plaže. Bh. građanima različite potvrde i dokazi za odlazak na Jadran više neće trebati, ali će im, nažalost, trebati više novca. Oni koji su naviknuli ljetni odmor provoditi na nekoj od destinacija u RH, ove će godine za to trebati izdvojiti i do 20% više novca nego ranijih godina. Ako je četveročlana obitelj prošle godine za ljetovanje izdvajala 2000 KM, ove će godine proračun morati povećati za barem 400 KM. Uz svakodnevni rast cijena osnovnih životnih namirnica, usluga, režija, tek rijetki će si, kako sada stvari stoje, uopće moći priuštiti odmor.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok