Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman kritizirao je jučer odluku Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) o raspisivanju izbora u BiH, tvrdeći kako to tijelo ne može tumačiti nepostojeće odredbe Izbornog zakona te je najavio nastavak angažiranja Zagreba u zaustavljanju obespravljivanja ovdašnjih Hrvata, piše Večernji list BiH.

- Hrvatska država bit će i dalje brana, štit svim scenarijima koji dolaze sa strane, a imaju za cilj daljnje obespravljivanje i destabiliziranje Hrvata u BiH. Hrvatska neće stajati mirno, neće biti pasivna. Ja sam zato namjerno došao tu kako bih pokazao da smo i dalje odlučni i čvrsti te prenio poruku predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o zauzetosti i potpori pitanjima koja su od vitalnog interesa hrvatskoga naroda u BiH - rekao je Grlić Radman u Mostaru uoči konferencije posvećene eurointegracijama BiH.

Nema uvjeta

Prema riječima ministra Grlića Radmana, SIP nije imao zakonske uvjete za raspisivanje općih izbora u BiH. - Mi smatramo da je Središnje izborno povjerenstvo preuzelo prerogative ustavotvorca i zakonodavca, što ne može. To je administrativno tijelo i ne može imati nadležnost kada su u pitanju izbrisani članci u Izbornom zakonu - rekao je ministar dodajući kako upravo izbrisane odredbe sugeriraju da je zakon manjkav. Ustavni sud BiH je u presudi po apelaciji Bože Ljubića u prosincu 2016. godine izbrisao odredbe o načinu posrednog izbora izaslanika za Dom naroda FBiH i zatražio od državnog Parlamenta da ih izmijeni kako bi se spriječile manipulacije s izborom predstavnika triju naroda u tome parlamentarnom domu. Uz to, Ustavni sud izbrisao je i odredbu o tome da se iz svake od deset županija mora izabrati i jedan predstavnik konstitutivnog naroda u Dom naroda ako je izabran u županijsku skupštinu. Kroz izbornu reformu taj je dio do danas ostao nedefiniran. Prema tumačenju ministra Grlića Radmana, ta izmjena trebala je biti posao Parlamentarne skupštine BiH te o sastavu Doma naroda FBiH ne može odlučivati SIP. - Dom naroda ustavna je kategorija i njega ne može popunjavati administrativno tijelo - istaknuo je. Izrazio je razočaranost jer je najveća bošnjačka stranka SDA opstruirala izbornu reformu te dodao kako preglasavanje Hrvata u BiH neće donijeti nikome pobjedu. - To nije dobro. To nikome ne donosi ništa dobro. Ako netko misli da je nekoga u nečemu pobijedio, teško se vara. Hrvatska će i dalje svjedočiti o neravnopravnom položaju hrvatskoga naroda - objasnio je hrvatski ministar. On je, sudjelujući na konferenciji “Pripremajući se za sutrašnjicu: Globalna i regionalna uloga Europe u odgovoru na transnacionalne izazove”, istaknuo kako je cilj RH što brže članstvo BiH i zemalja jugoistoka Europe u EU. Objasnio je kako će hrvatska Vlada o toj inicijativi u petak predstaviti sveobuhvatno izvješće. Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić rekao je kako BiH i cijela regija nemaju alternativu za članstvo u EU, ali i NATO savezu. - Alternativu živimo danas, jedan nestabilan te upitan gospodarski i politički prostor, ne samo u BiH, nego na cijelom prostoru jugoistoka Europe, koji će se u budućnosti u EU stabilizirati i postati bolje mjesto življenja - rekao je Brkić. Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić rekao je kako je konferencija dokaz o “strateškoj dimenziji promišljanja zajedničke budućnosti”.

Priprema za sutrašnjicu

- Rasparava ima svrhu pripemiti se za sutrašnjicu. Nadamo se kako će Europa imati važnu ulogu u svim izazovima, a jedno od njih je BiH te okruženje u kojem se nalazimo. Uvjeren sam da je BiH mjesto u EU. Imamo osjećaj da se sve sporo odvija. Mi pak ne želimo biti društveno siroče, nego se integrirati u EU i biti dio civiliziranoga svijeta - rekao je rektor Tomić. Premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg istaknuo je kako konferencija dolazi u “sudbonosnom terminu za Hrvate u BiH”. - Hrvati su najvažniji most s EU-om. U političkome smislu jedino su Hrvati integrirani sa Zapadom. A politički tražimo samo da se poštuje naša ravnopravnost i europske vrijednosti - rekao je premijer Herceg. Na konferenciji je o važnosti eurointegracija i transformaciji BiH govorio sveučilišni profesor dr. Dražen Barbarić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok