Ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman susreo se s Draganom Čovićem, predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, priopćeno je danas iz MVEP-a.

Glavne teme sastanka bile su aktualne političke prilike u Bosni i Hercegovini, posebno u vezi netom raspisanih izbora kao i o položaju Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

Ministar Grlić Radman kazao je da je reforma Izbornog zakona, slijedom odluke Ustavnog suda BiH i presuda međunarodnog suda, kojom bi se osigurala ravnopravnost i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i uklonila diskriminacija u izbornom procesu i dalje nužnost za uspješnu BiH i njezin napredak prema statusu kandidata za članstvo u EU, navodi MVEP.

Čović je upoznao ministra s izazovima u ostvarivanju biračkih prava Hrvata, kao i o opstrukcijama u vezi pregovora o reformi Izbornog zakona. Složili su se da izmjene Izbornog zakona ostaju ključne kako bi pridonijele stabilizaciji i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine, suverene i teritorijalno jedinstvene te cjelovite države, u izgradnji dugoročnog povjerenja između tri konstitutivna naroda i omogućila prava svih građana.

Ministar Grlić Radman istaknuo je kako Vlada RH nastavlja podržavati Hrvate u BiH kako bi ta zemlja bila funkcionalna, stabilna i prosperitetna te dugoročno ostvarila svoje euroatlantske ambicije, zaključuje se u priopćenju.

Podsjetimo, opći izbori u Bosni i Hercegovini održat će se 2. listopada, odlučili su jučer članovi Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok