Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je da su izmjene zakona kojima se predlaže ukidanje imuniteta ministrima za koruptivna djela jako opasne, a da to premijer Andrej Plenković radi iz očaja i pokušava reći da je pošten.

“Ovo je Plenkovićeva slabost i to radi iz očaja da bi opravdao sve grozno što se dogodilo u mandatu Vlade. To je naprosto prožeto korupcijom i lopovlukom koji on štiti. Na ovaj način pokušava reći: ja sam pošten i ničega se ne bojim”, rekao je Milanović.

Taj je prijedlog zakonskih izmjena danas usvojen na sjednici Vlade, a predviđa ukidanje imuniteta članovima Vlade ako se radi o koruptivnom djelu za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti. Trenutno, članovi Vlade imaju imunitet od kaznenog postupka za sva djela za koja je propisana kazna do pet godina zatvora.

Milanović je taj potez ocijenio “užasno opasnim”, jer po njemu DORH ili bilo tko, može upasti u stanove ministara, privoditi ih i rasturati Vladu.

Komentirajući Kodeks ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti koji je također usvojen na Vladi, Milanović je istaknuo da od njega nema ništa te da je efikasan “kao sankcije bilo koje vrste”.

“Što znači kodeks, je li to utjerivo? Bit ćemo dobri, časna pionirska riječ. Sve ovo što se dogodilo u posljednjih godinu dana izlazi debelo iz kodeksa koji nam je poznat i jasan zadnjih 20 godina”, rekao je Milanović.

Netko nepoznat sa sudskim nalogom koji je dobio pet minuta prije toga, može uhititi i premijera i staviti mu lisice, rekao je dodavši da imunitet služi kako bi postojala ravnoteža moći i odgovornosti u državi.

Milanović se osvrnuo i na aktualan slučaj Mirele Čavajde iz Zagreba te poručio da podržava pravo žene na izbor kod prekida trudnoće. 

Iako smatra da doktori imaju pravo na priziv savjesti, dodaje da država i vlasnik bolnice moraju osigurati dostupnost pobačaja.

“To su doktori, neke stvari ne moraju raditi, ali onda neka država i vlasnici osiguraju uvjete. Ne znam, neka plate, imamo primjera outsourcinga milijardu, nađi kliniku koja to hoće ili može raditi. Ali dostupnost takvog rješenja, to pravo im mora ostati”, poručio je Milanović.

Za činjenicu da Plenković nije odgovorio na njegov poziv za sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog situacije u BiH, Milanović je rekao da “(Plenković) ima dovoljno vremena da ga okolo izdajnički ogovara, ali nema vremena reći je li za ili protiv”.

Poslao je i apel “ostrašćenoj hrvatskoj ljevici” da ga podrži u njegovom nastojanju da se ta situacija riješi međunarodnim pritiskom.

“Poruka hrvatskoj ljevici; Vrijeme je da budete na pravoj strani, zaštitite taj narod dolje, učinite sve, spriječite širenje NATO-a samo da se čuje naš glas”, rekao je Milanović. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok