Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u petak da stanje u Bosni i Hercegovini može "izmaknuti kontroli" i da je to pitanje prioritetnije od ulaske Finske i Švedske u NATO.

Milanović je ranije rekao da treba blokirati ulazak dviju nordijskih zemalja u NATO ako se prije toga ne reformira izborni sustav u BiH i onemogući brojnijim Bošnjacima da preglasaju Hrvate na izborima zakazanima za listopad.

"Hrvatsku kao članicu NATO-a i EU-a smeta i zabrinuta je zbog stanja u BiH. Ono sigurno može izmaknuti kontroli, ne totalnom ratu, ali kontroli. Nije li to opravdani sigurnosni interes? Ja mislim da to prijeti u ovom trenutku više nego što Rusija prijeti Finskoj. Ne da mislim, sto posto prijeti više", rekao je Milanović novinarima, prenosi Hina.

Ponovio je da se problem izbora u BiH, bude li potrebno, treba riješiti blokadom Švedske i Finske i u tome očekuje podršku Plenkovića koji se još nije očitovao (na Milanovićev poziv da održe sjendicu VIjeća za nacionalnu sigurnost).

Dodao je da je "ekstremna, krajnja varijanta" da se ostvare prijetnje Hrvata o proglašenja trećeg entiteta u BiH, ali će to podržati. "Ja ovo radim da se to izbjegne", istaknuo je.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok