Trend iseljavanja bh. stanovništva nastavljen je i u prošloj godini, pokazuju to i statistički podaci Federalnog zavoda za statistiku o migracijama stanovništva u 2021.

Unatoč teškoj situaciji uvjetovanoj koronavirusom, iseljavanje nije prestalo, piše Večernji list BiH. Najvećem broju onih koji odlaze cilj i odredište je Njemačka. Pod geslom “Zaštiti se znanjem” njemački sindikalisti upozoravaju strane radnike da mogu postati lak plijen prevarantima, pogotovo ako ne znaju njemački jezik i ne poznaju svoja prava. Piše Večernji list BiH.

Građevinci bolje plaćeni

Dok dio građana odlazi na sigurno, posredstvom projekta “Triple Win” ili uz pomoć rođaka ili prijatelja, nemali je broj i onih koji trbuhom za kruhom odu u nepoznato. Upravo oni nerijetko budu iskorišteni i prevareni. - Kašnjenje plaća i otkazi, koji možda nisu u skladu sa zakonom, najčešći su problemi na koje se žale radnici iz inozemstva - navodi se na stranici “Pravedni uvjeti rada u Njemačkoj” Njemačkog sindikalnog saveza, centrale koja okuplja osam vodećih sindikata u ovoj zemlji. Na stranici na sedam jezika, uključujući i hrvatski, njemački sindikalisti nude mnogo korisnih informacija, linkova i kontakata koji mogu biti od pomoći strancima koji dolaze raditi u ovu zemlju. - U slučaju da vam poslodavac nije isplatio plaću, morate reagirati pravodobno i na pravi način. Budite aktivni i usprotivite se! Ako se držite pravila, velika je vjerojatnost da ćete dobiti svoj novac - navodi se, između ostalog, te dodaje: - Uvijek imate pravo na zarađenu plaću, neovisno o statusu vašega zaposlenja ili toga raspolažete li pisanim ugovorom o radu ili ne. Prije nego što potpišete ugovor o radu ili počnete raditi, provjerite je li dogovorena plaća u skladu s njemačkim propisima. Minimalna stanica je 9,82 €, a njemačka vlada nedavno je donijela i odluku o podizanju minimalne satnice na 12 €. Povećanjem minimalca profitirat će više od šest milijuna građana, ponajprije žena, te zaposleni na istoku zemlje. Minimalna bi satnica najprije u srpnju trebala biti podignuta na 10,45 €, a zatim u listopadu na 12 €. Međutim, za veliki broj zanimanja minimalna satnica je znatno veća. Građevinske radnike upozoravaju da se ne daju prevariti jer je minimalna satnica za nekvalificirane radnike u ovoj oblasti 12,85 €, dok kvalificirani majstori na zapadu Njemačke imaju pravo na minimum od 15,70 € po satu. Sindikalisti upozoravaju strane radnike i da imaju pravo na plaćeni godišnji odmor koji za građevinare, koji rade tijekom cijele godine, iznosi 30 radnih dana.

Prava vozača

Sindikati upozoravaju da strani radnici, dok rade u Njemačkoj, mogu uživati prava propisana njemačkim zakonima bez obzira na to tko im je poslodavac. Tako bi, primjerice, naši vozači kamiona koji rade za slovenske ili hrvatske kompanije trebali sate koje voze kroz Njemačku naplatiti po njemačkim zakonima koji su vrlo naklonjeni vozačima. Ističu i da se isplati retroaktivno zahtijevati neisplaćenu plaću. Moguće je čak zahtijevati isplatu neisplaćene minimalne plaće tri godine unatrag. Preduvjet za to je da ste dobro evidentirali svoje radno vrijeme. U Njemačkoj je minimalna satnica za vozače 9,82 € bruto po satu, a od 1. srpnja 10,45 €. Za svaku noć prespavanu u kamionu na području Njemačke vozači imaju pravo na naknadu od 8 €, a za svaki dan kada su 24 sata na putu mogu dobiti dodatnih 28 €. Sindikalisti upozoravaju zaposlene u klaonicama i mesnoj industriji u Njemačkoj da je u ovoj zemlji od prošle godine u toj branši zabranjen rad preko agencija za privremeno zapošljavanje. Kvalificirani mesari u Njemačkoj zarađuju između 17 i 18 € bruto po satu, a pomoćni radnici u toj branši od 12 do 13 €.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok