Predstavnici Udruženja poslodavaca Federacije BiH i 19 granskih sindikata suglasni su da je potrebno hitno povećanje ne samo minimalne, nego i svih drugih plaća u FBiH, priopćeno je nakon današnjeg sastanka u Sarajevu.

Međutim, oba izaslanstva imaju niz pitanja u vezi s predloženim zakonom o minimalnoj plaći koji je upućen Ekonomsko-socijalnom vijeću FBiH, zbog čega je dogovoreno da se uputi zajedničko pismo federalnoj Vladi i Parlamentu u kojem se traži izjašnjenje o uočenim problemima u tekstu prijedloga zakona, javlja BHRT.

U pismu se traži stav o tome postoji li ustavna nadležnost Vlade i Parlamenta FBiH za predlaganje i donošenje zakona o minimalnoj plaći, te je li tekst zakona o minimalnoj plaći usklađen sa Zakonom o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave, Konvencijom Međunarodne organizacije rada, zakonima o radu, doprinosima, porezu na dohodak i drugim zakonima koji su na snazi u FBiH.

Ako Vlada i Parlament FBiH dostave adekvatne odgovore na dostavljeni upit, predstavnici poslodavaca i sindikata spremni su odmah zakazati sjednicu Ekonomsko-socijalnog vijeća Federacije, dok će u suprotnom biti zatraženo pokretanje procedure utvrđivanja ustavnosti ovog zakona.

Na sastanku je usuglašen stav koji će biti predložen Vladi FBiH da se, umjesto donošenja zakona o minimalnoj plaći, izmjenama uredbe o metodologiji izračunavanja i utvrđivanja najniže plaće u FBiH omogući povećanje minimalne plaće u Federaciji.

Još jednom je istaknut zajednički stav da je neophodno što prije smanjiti opterećenje cijene rada, jer se upravo tu nalazi najveća rezerva za povećanje minimalne plaće u FBiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok