‘‘Ovo što se događa u BiH je ponižavajuće, pitanje državnog dostojanstva, da te nitko ne šiša ni za suhe šljive. A to su građani EU i NATO-a, barem njih pola milijuna”, rekao je Milanović.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović ponovo je u svom obraćanju javnosti spominjao Bosnu i Hercegovinu i Izborni zakon. Kritizirao je HDZ Hrvatske nazivajući ih karijeristima koji gledaju da se nikome ne zamjere, a da ispaštaju Hrvati u BiH. Kazao je i kako bi se Franjo Tuđman stidio onog što HDZ RH radi Hrvatima u BiH, prenosi N1.

“Hrvatska je talac karijernih projekcija nekolicine ljudi. Egzistencijalne potrebe Hrvata u BiH se na ovakav bezočan način ignoriraju. Učinit ću sve od sebe, iako sam ne mogu, da svi znaju o tome. Nisam jučer otišao u Rijeku da se susretnem s Pahorom, jer sam radio pripremu dokumentacije”, rekao je Milanović.

Naveo je kako ne mogu biti okupljeni samo oko fondova i hrvatskog nogometa kada treba uraditi nešto za “slabijeg, bliskog, a istog naroda”.

“Tužno. Ljudi, netko vas gleda, vas vjernike gleda Bog, one koji ne vjeruju neki Kant ili nebeski zakon. Razmišljajte što radite”, rekao je Milanović.

Naveo je kako nije “usamljeni jahač”, ali da ga “uspavankom za Zoroa pokušavaju uspavati”.

“Što to prijeti mojoj državi, našoj dobrobiti, materijalnom statusu, položaju u međunarodnoj organizaciji i da stanemo u čvrstu zaštitu Hrvata u BiH bez oružja? Stoji strah dvojice ili trojice muškaraca srednjih godina da u komisiji neće moći dobiti visoki posao koji ga zanima. To je moralna katastrofa. Ovo što se događa u BiH je ponižavajuće, pitanje državnog dostojanstva, da te nitko ne šiša ni za suhe šljive. A to su građani EU i NATO-a, barem njih pola milijuna”, rekao je Milanović.

Kazao je kako je svoje uradio i da će nastaviti “svim civiliziranim i političkim sredstvima da se bori za ono što smatra ispravnim i poštenim”: “Protiv zuluma. Protiv uplitanja svih u tu jadnu državu, osim nas koji se ne uplićemo već tražimo osnove osnova.”

Ponovio je kako Komšić ne može biti predstavnik onoga tko ga nije izabrao, a kritizirao je i Ursulu von der Leyen, predsjednicu Europske komisije. Spomenuo je i Tuđmana.

“Komšić opet ide za člana Predsjedništva, može li netko zamisliti veću uvredu od toga? Ne mogu Hrvati biti u straku da će ih bošnjačka glasačka mašinerija osakatiti u parlamentu. To me obezdušuje, vidim da je ljudima svejedno. E, meni nije”, kazao je Milanović.

“I što, doći će Ursula von der Leyen da kaže (Hrvatima u BiH, op.a.) da će biti pokopani u limenom lijesu, a da neće biti bačeni u vatru?! Tuđmana bi bilo stid, iako neke stvari nije radio dobro. On je tvrdoglavo branio interese Hrvatske u BiH. Ne kao okupator već kao neko tko je bio svjestan što je hrvatski interes”, poručio je Milanović kritizirajući vlast u Hrvatskoj i njihov odnos prema Hrvatima u BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok