Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH moraju sudjelovati u političkim procesima jer se samo kroz institucije vlasti mogu boriti za politička prava Hrvata u BiH, izjavila je za dnevnik.ba Borjana Krišto, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

- Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora BiH ima zajednički stav, pratit ćemo izborni kalendar i sve ono što je definirano Izbornim zakonom BiH, a usporedno s tim i dalje ćemo ulagati maksimalne napore kako bi se došlo do rješenja te kako bi se osigurali zakonski uvjeti za provedbu izbora. Bez obzira na sve anomalije, kada je u pitanju ovaj izborni proces, upravo izlaskom na izbore, kroz zajedništvo unutar Hrvatskog narodnog sabora, možemo pokazati i dokazati da su Hrvati konstitutivan narod u BiH te da je BiH jedino moguća kao država tri konstitutivna naroda i drugih koji u njoj žive - rekla je Krišto za dnevnik.ba.

Iako su opći izbori ove godine raspisani u skladu s Izbornim zakonom BiH, Krišto ističe kako je činjenica da ih je raspisalo nelegalno tijelo koje se naziva Središnjim izbornim povjerenstvom, i to u trenutku kada nema ni pravnih ni političkih uvjeta za provedbu samog procesa, a ni izbornih rezultata.

- Zbog neustavnih odredbi Izbornog zakona koje je Ustavni sud BiH svojom odlukom stavio izvan snage, a koje govore o izboru izaslanika u Domu naroda, ne postoje ni pravni ni politički uvjeti za implementaciju izbornih rezultata i provedbu izbornog procesa na demokratičan i transparentan način - kazala je Krišto.

Zakonski uvjeti za provedbu izbora, odnosno implementaciju izbornih rezultata ne postoje, dodaje Krišto, zato što je Ustavni sud BiH odlukom neustavne odredbe Izbornog zakona BiH, koje govore o popuni Doma naroda, stavio izvan snage.

- Jedina adresa za pronalazak rješenja i stvaranja zakonskih uvjeta za provedbu izbora kako bi cijeli proces bio demokratski jest Parlamentarna skupština BiH, zbog čega je Klub Hrvata u Domu naroda u parlamentarnu proceduru dostavio prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona u skladu s Ustavom BiH i koji u okviru postojećega Ustava nudi rješenje za presudu po apelaciji Ljubić - ističe Krišto i dodaje kako "po već uhodanoj matrici, predstavnici bošnjačkog naroda čine sve da do rješenja ne dođe, kako bi zadržali 'status quo' i proveli svoju namjeru stvaranja unitarne države, što je suprotno ustavnoj strukturi BiH i što u konačnici dovodi u pitanje opstojnost i budućnost BiH".

Osvrnula se i na problematiku SIP-a.

- Povjerenstvo za izbor i imenovanje članova SIP-a, čime su se stekli zakonski uvjeti, počelo je s radom i raspisalo javni natječaj za izbor i imenovanje članova SIP-a. Bez obzira na to što je javni natječaj bio u tijeku samo dan poslije, na 7. sjednici Zastupničkog doma PS-a BiH, 11. ožujka 2020. godine, na prijedlog političkih stranaka (SDA, DF-a, SDS-a i PDP-a) mimo svih zakonskih procedura imenovani su članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH - kazala je.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok