Od početka cijepljenja protiv koronavirusa u Bosni i Hercegovini su zbog isteklog roka propale 1.229.434 doze cjepiva, potvrđeno je za "Nezavisne novine" u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

"Od početka cijepljenja u Srpskoj je propalo 738.149 doza cjepiva zbog isticanja roka, a najviše propalih je proizvođača 'AstraZeneca'", naveli su iz Instituta za "Nezavisne novine".

Ništa bolja situacija nije ni u Federaciji jer je, prema podacima Federalnog zavoda, od početka cijepljenja protiv koronavirusa zbog isticanja roka trajanja propalo 491.285 doza.

"Najviše cjepiva sa isteklim rokom je proizvođača 'AstraZeneca' (303.139), potom 'Pfizer' (155.034), manji broj u odnosu na ova dva prizvođača imamo cjepiva 'Moderna' (20.540), te 'Sinopharm' (8.964) i 'Sinovac' (3.608) doza", naveli su iz Zavoda.

Ednan Drljević, infektolog iz Opće bolnice "Abdulah Nakaš" Sarajevo kaže kako ima više razloga zašto su cjepiva u BiH propala.

"Jedan od glavnih razloga propadanja cjepiva je taj što smo većinu njih dobili putem donacija u kojima ih je bilo podosta sa skraćenim rokom trajanja", ističe Drljević.

Razlog je i slaba kampanja cijepljenja.

"Slaba kampanja je također jedan od razloga. Mnogo cjepiva je nabavljeno, a nije iskorišteno jer je kampanja bila loša", ističe Draljević.

Treći razlog propadanja velikog broja cjepiva jeste i pojava novih sojeva virusa.

"Treći razlog je taj da je covid došao u fazu kada se pojavio novi soj koji nije tako težak i smrtonosan kao što su bili prethodni. Nakon toga je automatski prestala potreba i želja građana za cjepljenjem", rekao je Drljević.

Kako je kazao, da bi se smanjio broj propadanja cjepiva i nastavila kampanja cijepljenja potrebno je znanstveno istraživanje cijepljenja.

"Potrebno je znanstveno obrazloženje kako nas cjepivo može zaštititi od novog soja virusa, hoće li cjepljenje imati smisla i koliko će biti otporno na virus", kazao je Drljević.

Bojan Subotić, direktor Doma zdravlja u Prnjavoru, kazao je kako redovnim praćenjem cjepiva nisu imali propadanje zbog isteklog roka.

"Redovno pratimo rok cjepiva koje dobijamo. Trenutno je kod nas cijepljenje na veoma malom nivou, primanje buster doze je prošlo, a zainteresiranost za nove doze je minimalna", kazao je Subotić i dodao da cjepiva ima dovoljno i svi koji žele mogu se cijepiti.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok