Posljednjih godina sve je veći broj prijevara vezanih uz iznajmljivanje nepostojećih apartmana, većinom na moru.

Prevaranti oglase uglavnom objavljuju na internetu, na društvenim mrežama i stranicama za prodaju i kupnju, a nakon što im turisti uplate predujam, netragom nestaju. Obično to izgleda da što turisti dođu na dogovorenu adresu, a ondje se uvjere kako - smještaja nema. Nema ničega. I kad pokušaju nazvati posrednika, ne dobivaju odgovor. Novac su već uplatili. Shvaćaju da su prevareni. Odmor se pretvara u noćnu moru. Navodi Večernji list BiH.

Neugodno i za vlasnike

Potraga za smještajem na moru već je počela. Oni koji imaju novca i siguran termin za godišnji odmor koriste priliku kako bi rezervirali smještaj na boljoj lokaciji i po povoljnijoj cijeni. Međutim, sudeći prema upozorenjima legalnih iznajmljivača, moglo bi im se dogoditi da ostanu i bez novca i smještaja. Naime, u jednoj od Facebook grupa u kojoj turisti mogu pronaći smještaj na Makarskoj rivijeri prije nekoliko dana postavljeno je upozorenje da se pojavio veći broj lažnih iznajmljivača te da turisti provjere kome uplaćuju predujam za smještaj. - Poštovani gosti, pripazite kome poklanjate povjerenje i uplaćujete predujam za smještaj. Prevaranti su se uključili u više grupa i nude smještaj po niskim cijenama. Fotografije su ukradene s internetskih portala, od stvarnih iznajmljivača, traže uplate u druge države, brojevi telefona koji su navedeni kao kontakt nisu iz Hrvatske, šalju adrese nekretnina koje su u tuđem vlasništvu! Provjerite svakog iznajmljivača prije nego što uplatite predujam za odmor - navodi jedna od administratorica Facebook grupe u kojoj turisti traže smještaj. U komentarima se javljaju osobe kojima su u inbox stigle neodoljivo dobre ponude. Međutim, zahvaljujući članovima grupe, ispostavilo se da na ponuđenoj lokaciji taj apartman uopće ne postoji. - Jednu smo ponudu testirali. Ponuđen je smještaj u Makarskoj na adresi na kojoj znam da žive drugi ljudi. Upozorila sam ih, a što će biti dalje, ne znam. Znači, tuđe fotografije i adresa koja nema nikakve veze s njima. Ogroman je broj takvih slučajeva, to je cijela skupina prevaranata. Kad nešto takvo primijetimo, mi reagiramo, ali oni komuniciraju s gostima i privatno, što nitko ne vidi. Zato upozoravam goste da na takve ponude ne nasjednu - navodi gospođa koja je objavila upozorenje. Prevaranti u neugodnu situaciju dovode i vlasnike apartmana na čija vrata dolaze turisti s uplatnicom o kojoj oni ništa ne znaju. - Strašno je što rade. Prošle godine upoznao sam dvoje mladih stranaca koji su platili cijeli odmor, a kad su došli, nisu pronašli ni kuću ni vlasnika. Baš mi ih je bilo žao, našli su poslije nešto, ali ne znam jesu li riješili problem s prevarantom - kaže jedan od vlasnika apartmana. - Jučer sam prijavila jednu ponudu administratorima u dvije grupe, ali osvanut će s novim profilom. A cijene su takve da je to smiješno. Nažalost, ljudi potrče za cijenom pa im ispadne skuplja pita od tepsije - dodaje vlasnica apartmana iz Makarske.

Dobro provjerite

Svi se još dobro sjećamo priča o strancima koji su uplaćivali i po nekoliko tisuća eura, a onda su, kada bi stigli na željenu lokaciju, doživjeli šok vidjevši kako raskošne vile u kojoj su trebali provesti godišnji odmor uopće nema. Stoga dobro provjerite kome uplaćujete novac. - Ako dobijete čudan zahtjev u inbox, koji vam zvuči predobro da bi bio istinit, pripazite da ne postanete žrtva prijevare. Svaki legalan iznajmljivač nalazi se na popisu iznajmljivača lokalne turističke zajednice. Većina legalnih iznajmljivača ima svoje stranice, grupe, web te objavljuje oglase na svjetski poznatim portalima. Pročitajte recenzije. Ne srljajte na najpovoljnije ponude jer vas može dočekati neugodno iznenađenje - da kuće ne postoje ili da vlasnici nemaju pojma da im je netko iznajmio apartmane mimo njih - dobronamjerno savjetuje gospođa koja je objavila upozorenje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok