Zoran Milanović; Foto: Livno Online

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sudjelovao je u ponedjeljak u Petrinji na ispraćaju 37. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju KFOR u Republiku Kosovo, i tom prilikom upitao zašto ni jedan hrvatski časnik ne može biti u operaciji EUFOR u BiH?

Na svečanom ispraćaju u petrinjskoj vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ Milanović je poručio pripadnicima hrvatskog kontingenta da su profesionalci koji će svoj zadatak i zadaće obavljati profesionalno i kvalitetno, priopćeno je iz Ureda Predsjednika RH.

„Kosovo je međunarodno priznata država. Srbija to ne prihvaća, i kako stvari stoje, skoro i neće. Ali mi se u tu politiku ne miješamo, više od onoga što smo učinili prije dosta godina, kada smo priznali Kosovo. Ne zato da napakostimo Srbiji, jer tako ne doživljavam vanjsku politiku ni hrvatsko ponašanje u svijetu, nego da nagradimo Kosovo za sve ono što je prošlo“, rekao je predsjednik RH.

Dodao je kako se „nada da ćemo uskoro u manjem i simboličkom broju biti prisutni i u misiji EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, od koje nas drže na distanci“, ocijenivši to neprihvatljivim i iritantnim nakon dvadeset i pet godina, ističe se u priopćenju.

„Do sada o tome nismo razmišljali, ali sebi dajem u zadatak da to raščistimo i da mi odgovore oni koji o tome odlučuju - zašto niti jedan hrvatski stožerni časnik ne može biti u toj misiji. Dok ne dobijem odgovor na to pitanje, neću ga prestajati ponavljati“, rekao je Milanović. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok