Rješenje za problem Hrvata u BiH može se ostvariti jedino dogovorom aktera u BiH, prvenstveno s Bošnjacima, ili uz potporu međunarodne zajednice, a ne "egzibicionizmom" predsjednika države koji zlorabi tamošnje Hrvate, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković.

Plenković je održao konferenciju za novinare nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a gdje je odgovarao na pitanja o inicijativi predsjednika države Zorana Milanovića da se blokira pristup Švedske i Finske u NATO savez dok se ne izmijeni izborni zakon u BiH kako bi se spriječilo da brojniji Bošnjaci preglasaju tamošnje Hrvate.

"Pravično i pravedno rješenje za Hrvate u BiH može se ostvariti ili dogovorom aktera u BiH, prvenstveno s Bošnjacima, ili uz potporu međunarodne zajednice", rekao je Plenković, dodavši da se on i njegova vlada temom Hrvata u BiH bave sustavno, strukturirano i da traže partnere i saveznike.

"To je jedini put, dugoročno težak i zahtjevan. Mi jako dobro znamo što su hrvatski nacionalni interesi, što trebamo raditi za zaštitu Hrvata u BiH", istaknuo je premijer.

Na pitanje kako komentira da je Milanović ranije u ponedjeljak zatražio od predstavnika bosanskohercegovačkih Hrvata da se jasno izjasne slažu li se s njegovom politikom kako bi je mogao nastaviti provoditi i nije li tom izjavom reterirao od ideje blokade dviju nordijskih zemalja, Plenković je rekao da se  "čovjek sada iz živog pijeska lovi za bilo koju granu ili grančicu da se ne potopi".

"Mi smo imali razgovore o tome, ni HDZ ni parlamentarna većina nemaju ni najmanje razumijevanje da bi se blokiralo članstvo Švedske i Finske u NATO", rekao je Plenković.

Po njegovim riječima, Milanović je "izletio s tom inicijativom u javnost a da se nije apsolutno ni sa kim konzultirao, vjerojatno je to učinio da napadne nas da smo udbaši, da napadne mog oca da je udbaš, da proglasi nas, HDZ, izdajicama, da pokrije rabotu koja se odnosila na pomilovanja".

"I najvažnije, cijela ova inicijativa je usmjerena jedino i isključivo kako bi se naštetilo i zlorabilo interes hrvatskog naroda u BiH. To je ono što je bit. Rekao sam to čelnicima Hrvatskog narodnog sabora u BiH", kazao je premijer.

Milanović, tvrdi premijer, nije napravio ništa u zadnje dvije godine oko Hrvata u BiH nego im, dok se predstavlja njihovim zaštitnikom, samo šteti.

Također je rekao da je "smiješno da ima naivnih ljudi koji vjeruju da će im on pomoći".

"U konačnici može se samo izolirati Hrvate u BiH i dovesti ih u još teži položaj i uopće ne pridonijeti rješenju", upozorio je Plenković te ocijenio da Milanović "dovodi u pitanje strateška partnerstva sa SAD-om i s našim europskim partnerima, u vremenu brutalne ruske agresije na Ukrajinu".

Smatra da je to "katastrofalno" za međunarodni ugled Hrvatske.

"Pokrenete lavinu i sad se lovite, za Čovića, za Plenkovića, a prije nekoliko godina idemo grlato za Komšića i protiv tih istih ljudi", kazao je.

Njegovo ponašanje je ocijenio "egzibicionizmom" kojim zlorabi Hrvate u BiH.

"Ovo je čisto zlorabljenje (...) Vlada u tom njegovom cirkusu nije partner", rekao je Plenković.

Ranije u ponedjeljak tri su hrvatske stranke iz BiH podržale zauzimanje predsjednika Zorana Milanovića za tamošnje Hrvate, uključujući ideju da se blokira ulazak Finske i Švedske u NATO ako se ne izmjeni izborni zakon u BiH.

Predsjednik je rekao da mu je "zanoktica Hrvata u BiH važnija nego cijela Finska", dok mu je Premijer odgovorio da je on "Komšićeva zanoktica, da se za njega borio".

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok