Čime biste se voljeli baviti u životu? Biste li više voljeli neprestano biti u kontaktu s ljudima ili pak više volite urede u kojima ćete imati svoj mir i tako obavljati posao? Biste li voljeli putovati, upoznavati različite ljude i mjesta, biti građevinski radnik…?

Samo su neka od teških pitanja na koja tek rijetki učenici završnih razreda osnovnih ili srednjih škola znaju odgovor, piše Večernji list BiH.

Jedan od učenika koji je odgovorio na ova ili slična pitanja i imao jasnu viziju čime se želi baviti je Banjolučanin Vladimir Blagojević kojemu je, kako je i sam rekao, misao vodilja bila jednostavan put do zaposlenja. - Srednju građevinsku školu upisao sam jer znam da je traženo zanimanje, ali isto tako želim se baviti poslom koji me zanima i ispunjava - kazao je ovaj srednjoškolac za BHRT, dodajući kako visoko obrazovanje planira nastaviti u istoj oblasti. No, Vladimir je rijedak pozitivan primjer. Želje završenih osnovaca i srednjoškolaca najčešće nisu usklađene s potrebama tržišta rada. Svi žele biti pravnici ili ekonomisti, a upravo su oni najbrojniji među nezaposlenima, u svim županijama FBiH i u RS-u, priopćeno je to iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Na osnovi podataka koje objavljuju institucije nadležne za domaće tržište rada, prema broju objavljenih oglasa evidentno je da je situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima slična već nekoliko godina.

Kada je riječ o visoko obrazovanim osobama (VSS) najtraženija zvanja su ona vezana za IT sektor (IT inženjer, softver inženjer), inženjer elektrotehnike, građevinski inženjer, diplomirani farmaceut, doktor medicine -specijalist. Pored ovih zvanja, po broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, s tim da zbog hiperprodukcije ovoga kadra njih ima i najviše u evidencijama nezaposlenih. Pored ekonomista i pravnika, i dalje je najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politolozima, žurnalistima, socijalnim radnicima. Također, veliki broj je i profesora engleskog jezika te profesora razredne nastave, naveo je Muamer Bandić, ravnatelj Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Među onima sa završenom SSS najveća je potražnja za prodavačima, ugostiteljima, školovanim konobarima te operaterima za unos podataka u pozivnim centrima. Kada je riječ o radnicima s VKV i KV kvalifikacijom, najtraženiji su šivači, varioci, tesari, zidari, bravari. Ovdje treba uzeti u obzir da je potreba za nekim od navedenih zanimanja daleko veća od nekih drugih.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjolučke regije Ljuban Bajić, donosi BHRT, smatra da bi BiH uskoro mogla ostati bez školovanih molera, zidara, bravara, obućara... iako se ta znanja odlično naplaćuju u BiH, ali i izvan njezinih granica. Dobar zanatlija može zaraditi tri doktorske plaće, mišljenja je Bajić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok