Vlada Županije Središnja Bosna na današnjoj sjednici primila je k znanju informaciju o kretanju cijena i opskrbe tržišta ogrjevnim drvetom i peletom te usvojila zaključak kojim potiče nadležnu tržišnu inspekciju da prati sve vezano za formiranje cijene peleta na području SBŽ.

Kako je kazao resorni ministar gospodarstva, Nisvet Hrnjić , ocijenjeno je da nema realne osnove za toliko poskupljenje ovog veoma značajnog energenta za ŽSB.

"Imamo pozitivne trendove smanjenja korištenja ogrjevnog drveta, a povećanje korištenja peleta, što nam je cilj. U ovoj godini imamo trend koji će negativno utjecati i smanjiti potrošnju peleta, a povećati pritisak na potražnju za ogrjevnim drvetom i ponudili smo informaciju o tome Vladi. U informaciji smo kazali kako je cijena peleta u odnosu na prošlu godinu povećana za više od 100 posto, našli smo da realnog opravdanja za poskupljenje u toj mjeri nema", kazao je Hrnjić.

Dodao je da je razlog povećanja cijena vezan za potražnju peleta na tržištima zemalja zapadne Europe i da je to prouzročilo ekstremno visoke cijene na tržištu unutar SBŽ-a i države.

"Naš stav pretočen je u prijedlog zaključka koji je Vlada usvojila, a to je da tržišna inspekcija pojačano prati sve vezano za formiranje cijene peleta na području kantona, obzirom da mi imamo 10-tak ozbiljnih proizvođača. Usvajanjem zaključka dali smo podršku inicijativi Federalne vlade i usmjeren je prema obuzdavanju rasta cijena ovog energenta", rekao je Hrnjić.

Osim toga, kazao je, resorno ministarstvo i Šumsko-gospodarsko društvo trebaju pripremiti novu informaciju.

"Zaključkom smo dali zadatak Ministarstvu gospodarstva i ŠGD Šume Središnje Bosne da dodatno istraže sve što je vezano za ogrjevno drvo kad su u pitanju raspoložive količine, cijene, itd. Na jednoj od narednih Vlada imat ćemo novu informaciju u tom smislu", poručio je Hrnjić za kraj. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok