Željko Komšić je u slavodobitnom zanosu dao intervju za N1, u kojem je odgovorio na Dodikove tvrdnje.

Na upit N1 je li dio u kojem se kaže da je BiH država tri konstitutivna naroda poraz za Vas kao što Dodik tvrdi, ako se uzme u obzir da piše i građana BiH?. Drugi bošnjački član predsjedništva je odgovorio:

“Ja bih sretan kada bi svaki dan ovako gubio kako sam jučer izgubio, iskreno da vam kažem, jer to je ono što čovjek hoće i za što se bori. Konstitutivni narodi su ustavna kategorija kao Ostali i građani, i u Preambuli to stoji kao trenutno stanje u BiH, ne možemo negirati te kategorije, one postoje, ali u drugom dijelu Dokumenta koji je provedbeni, gdje se obvezuje na provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava, gdje prihvaćamo mišljenje Venecijanske komisije i odjela OSCE-a, mi smo preuzeli obvezu da implementiramo sve presude, kao i mišljenja”, navodi Komšić.

Komšić inače poznat po netrpeljivosti prema konceptu konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda u BiH koja je kroz povijest završila i u ovom daytonskom uređenju BiH išao je daleko do toga da je u razgovoru za novosadski portal "Autonomija.info" kazao kako je konstitutivnost "genocidna odrednica" ili kako je rekao "proizašla je iz činjena genocida i etničkog čišćenja. Piše Dnevnik.ba.

"Postavlja se pitanje zašto je Komšić pristao na "genocidnu odrednicu"?

No u ovom odgovoru Komšić je (ne)namjerno komentirajući bruxelleski dokument izostavio vrlo važan detalj, a to je da su sudionici sastanka pristali i na "poštivanje svih konačnih i obavezujućih međunarodnih i domaćih sudova, uključujući i odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine".

Podsjetimo da odluka Ustavnoga suda BiH u slučaju Ljubić još nije provedena, što je potvrđeno i iz Ustavnog suda BiH, a izgleda na što se Željko Komšić obvezao.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok