Dok se u pojedinim zemljama Europe tržište nekretnina „hladi“, u BiH to nije slučaj. Čak smanjenja trenda rasta cijena nema.

Podsjetimo, krajem prošle godine prosječne cijene prodanih stanova dosegle su rekordnu razinu od 1.905 KM po kvadratu, dok je, prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH, taj rast znatno veći.

Tako je prosječna cijena kvadrata prodanih novih stanova u prvom tromjesečju ove godine iznosila 2.248 KM, što je u usporedbi s godinom ranije rast za čak 23 posto, piše Avaz.

Uz to što cijene nekretnina u BiH nastavljaju rasti, potražnja je i dalje veća od ponude.

Potvrđuje to Maho Taso iz agencije za nekretnine „Prostor“ u Sarajevu, naglašavajući kako je u odnosu na početak godine u ovom razdoblju značajno poboljšana ponuda, ali u starogradnji.

- Iako je taj balans povoljniji, ipak je potražnja i dalje ogromna. Traže se, praktično, nekretnine u svim dijelovima grada i svih kvadratura, iako se najčešće radi o stanovima veličine između 40 i 70 kvadratnih metara. Naravno, najviše se traži novogradnja, ali takvih projekata gotovo da nema. Ono što je bilo, a radilo se o luksuznim projektima, gotovo sve je rasprodano, a cijena kvadrata u tim objektima se kretala između 6.000 i 7.000 KM u Sarajevu - kaže Taso.

Navodi i to da su kamatne stope na stambene, hipotekarne, kao i nenamjenske kredite i dalje povoljne, odnosno nisu značajnije narasle.

Eventualno, veći porast kamata mogao bi dovesti do usporavanja tržišta nekretnina i smanjenja trenda rasta cijena. U Mostaru gotovo da nema novogradnje, a renovirani stanovi se prodaju po cijeni od 2.000 do 2.300 KM po kvadratu.

U Zenici se kvadrat nekretnine u starogradnji prodaje po cijeni između 1.500 i 2.000 KM, a u novogradnji iznosi i više od 2.500 KM.

U Banjoj Luci su se stanovi i na rubnim dijelovima prodavali po cijeni od 3.000 KM po kvadratu, dok se u Trebinju u novogradnji kvadrat stana plaća i po 4.500 KM.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok