Cijene pilećeg mesa u Republici Srpskoj ponovo su porasle pa građani za ove vrste proizvoda moraju dublje zavući ruku u svoje ionako prazne džepove.

Proizvođači, s druge strane, kažu da je ovo bilo neizbježno zbog poskupljenja gotovo svih sirovina nužnih za proizvodnju i prehranu, a kupce mole za razumijevanje.

Velibor Popović, vlasnik poduzeća Perutnina Srbac, kaže za Nezavisne novine da je u prethodnih 15-20 dana cijena ovih proizvoda povećana za nekoliko postotaka, ali da se prava slika vidi u podatku da je cijena sirovina nužnih za proizvodnju pilećeg mesa viša za 29,5 posto nego u periodu lipanj-srpanj-kolovoz 2021. godine.

- Tržište sirovina, a tu mislim na kukuruz, soju i pšenicu koja nam utječe s više od dvije trećine na cijenu mesa, je ponovo počelo da raste. Iskreno, cijena pšenice je nešto niža, međutim cijena kukuruza je ponovo otišla gore, sojino brašno također. Dobavljači dolaze s lošim primanjima zbog ovogodišnje suše i kod nas i u cijeloj regiji, a mi smo najviše oslonjeni na Srbiju i Hrvatsku. Svi smo očekivali da će sada u junu i julu cijene sirovina ići dolje, međutim ako vam kažem da je kukuruz kod nas ponovo 700-720 KM po toni, a nitko nije očekivao da će u ovom trenutku biti više od 620 KM jer smo ga mi nedavno kupovali za 630 KM, onda vam to pojašnjava ovo zadnje povećanje cijena, kaže Popović, koji je i član Izvršnog odbora živinara RS.

Pored navedenog, kaže, postoji još nekoliko razloga zbog čega je piletina na rafovima ponovo poskupjela.

- Tu su povećane ulazne cijene ambalaže. Ako vam kažem da je folija poskupjela 22 posto, ako nam je najavljeno poskupljenje kartonske ambalaže od još 10-12 posto, mi to moramo ugraditi u cijenu naših proizvoda. Električna energija je konkretno za moju kompaniju 43 posto veća za ovu godinu nego prije. Ali, da se vratim u zadnjih nekoliko mjeseci, jer znam da je najavljeno da će cijena piletine ići dolje. Također se negativno odražava i ovo što se događa s cijenom dizela. Pored toga, morali smo dići plaće našim zaposlenima, svim proizvodnim radnicima između 15 i 20 posto, konkretno u mojoj kompaniji, a također smo imali od 1. travnja povećanje cijene usluge prema kooperantima koji vrše uslugu za nas, što je također dovelo do toga da su one takve kakve jesu", ističe Popović i dodaje da je vrlo nezahvalno prognozirati što će biti na jesen.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok