Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije uspio spriječiti postavljenje novog njemačkog veleposlanika jer je oporba bojkotirala zasjedanje entitetskog parlamenta, ali on je ipak iskoristio jučer govornicu Narodne skupštine Republike Srpske za poruku da u BiH kršćanska i muslimanska zajednica ne mogu zajedno živjeti, prenijela je novinska agencija Hina.

Iskoristivši mogućnost proglašavanja povrede vitalnog interesa, kao srpski član državnoga vrha BiH Milorad Dodik zatražio je održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na koju jučer nisu došli oporbeni zastupnici SDS-a i PDP-a. Bez potpore dviju trećina zastupnika entitetskog parlamenta nije moguće osporiti odluku Predsjedništva BiH o prihvaćanju vjerodajnica novom veleposlaniku Njemačke, za što su ruku podigla druga dva člana - Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Unatoč tome Milorad Dodik, koji je i čelnik vladajućeg Saveza neovisnih socijaldemokrata (SNSD), održao je govor u Narodnoj skupštini opetujući ranije tvrdnje da je BiH nemoguća država te da je u njoj nemoguć suživot kršćana i muslimana.

- BiH je primjer kako kršćanska i muslimanska zajednica ne mogu naći koegzistenciju. Svaki pokušaj na planeti da se upravlja ovakvim razlikama na svijetu je propao. Nema ni jednoga primjera da je uspio. Zato BiH ostaje zarobljena u stalnim neuspjelim pokušajima imaginacije - rekao je Dodik.

Optužio je međunarodnu administraciju da je svojim intervencijama nakon potpisivanja Daytonskoga mirovnog sporazuma dodatno destabilizirala ovu državu.

- BiH je za sve nas velika nevolja i regresija, nepouzdana, lišena svake vizije i budućnosti. Njezino postojanje je neobjašnjivo. Za BiH nema opravdanja osim gruboga stranog pritiska i sile - rekao je Dodik.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok