HDZ kao stranka koja je dobila najveću podršku hrvatskog naroda na izborima, prilikom razgovora o formiranju nove vlasti na razini BiH razgovarat će sa svim bošnjačkim strankama koje novoj parlamentarnoj većini mogu dati puni legitimitet za formiranje budućeg saziva Vijeće ministara. U taj krug ne ubrajaju Demokratsku frontu Željka Komšića.

Istaknuo je ovo za "Glas Srpske" visoki dužnosnik HDZ-a Predrag Kožul navodeći kako zbog ponovljenog izbornog inženjeringa prilikom izbora Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ali i njegovih izjava i poruka, ne dolazi u obzir bilo kakav koalicijski dogovor sa DF-om.

Na pitanje hoće li HDZ zajedno s SNSD-om, s obzirom na to da SDA bez DF-a ne može osigurati neophodnu bošnjačku većinu za novu vlast na državnj razini, ući u pregovore s predstavnicima "Trojke", koju čine Narod i pravda, SDP BiH i Naša stranka, Kožul nije htio otvoreno reći. Kako je rekao, još je rano o tome govoriti iako, kako je dodao, u HDZ-u su već počeli s pravljenjem određenih matematika i kalkulacija.

- Hajdemo malo prvo pričekati, da vidimo konačne rezultate. Naš stav je da ćemo sa svima razgovarati, osim s DF-om. Ako SDA može bez njih imati neophodnu bošnjačku većinu, znači određeni broj ruku i stolica u Parlamentu BiH, onda možemo i s njima. Što se tiče HDZ-a, sve karte su otvorene. Prihvatit ćemo sva logična i razumna rješenja - dodao je Kožul poručujući da mjesto predsjedatelja Vijeća ministara ovog puta pripada nekom od hrvatskih dužnosnika i da je to nešto što nije uslov HDZ-a, već logika stvari.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok